Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hugo de Jonge is toch aanwezig bij debat over mondkapjesdeal

De voormalig minister van Volksgezondheid was in eerste instantie niet van plan om op te komen dagen.

Hugo de Jonge is toch aanwezig bij debat over mondkapjesdeal

Minister Hugo de Jonge komt alsnog opdagen bij het debat over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. In eerste instantie was hij niet van plan om bij het debat aan te sluiten, maar vandaag kwam de voormalig minister van VWS daarop terug. "Zojuist heb ik de Kamervoorzitter laten weten dat ik graag bereid ben om deel te nemen aan het debat van donderdag. Hoewel dat staatsrechtelijk ongebruikelijk is, hecht ik er aan om de vragen die zijn opgekomen zelf te beantwoorden en de context te kunnen toelichten", schrijft hij op Twitter.

Privémail

De Jonge kwam gisteravond ook in het nieuws, nadat bekend werd gemaakt dat hij tijdens de coronacrisis zijn privémail gebruikte om te communiceren over zaken aangaande het ministerie van VWS. Het gebruik van de eigen mail voor vertrouwelijke berichten wordt voor alle bewindslieden, waaronder dus ook de minister, 'ernstig ontraden'.

De actie van de Jonge heeft verschillende consequenties. Informatie die normaal gesproken op te vragen is onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kan door het gebruik van de eigen mail verloren zijn gegaan. Dat zoiets daadwerkelijk plaatsgevonden heeft, ‘is niet uit te sluiten’, aldus een woordvoerder van het ministerie. "Maar wanneer minimaal één ambtenaar van het ministerie betrokken is in de e-mailcorrespondentie, via zijn of haar zakelijke e-mailaccount, dan is via die weg de informatie beschikbaar voor het Wob-proces.”

Ook is de persoonlijke mail van De Jonge minder goed beveiligd tegen gevaren van buitenaf, zoals spyware en virussen.

Debat

Verschillende Kamerleden willen vragen stellen over de mailwisseling van Hugo de Jonge. Zij vermoeden dat de minister zijn privé-account vaker heeft gebruikt, onder andere bij de mondkapjesdeal. Laurens Dassen (Volt), Jesse Klaver (GroenLinks) en Pieter Omtzigt hebben om uitleg gevraagd over de situatie. Voor donderdagochtend om 9.30 verwachten ze meer informatie. Om 10.15 volgt het debat over de mondkapjesdeal.

Nieuws
  • BrunoPress