Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ruttes eisenpakket VI bekend: 'Geen boeren, Groningers, toeslagenouders in publiek'

Wie mag er eigenlijk wel in het publiek zitten van Mark?

Rutte

Zo vlak voor de verkiezingen doen de politiek leiders van dit land er logischerwijs alles aan om een beetje schermtijd te krijgen. Eerdmans (JA21) hield een praatje bij Jinek aan tafel, Wilders (PVV) schitterde als vanouds achter de Shownieuws-desk en Caroline van der Plas (BBB) lulde gezellig mee bij VI. Alles om de kiezer te overtuigen, zullen we maar zeggen. En waarom ook niet?

Mark Rutte heeft wat dat betreft nog wat in te halen. Donderdagavond is hij het gezicht van Shownieuws, en net als Van der Plas (7 maart) en CDA-man Hugo de Jonge (9 maart) schuift ook hij aan bij de heren van Vandaag Inside. Vorige week nodigde de premier zichzelf uit via een videoboodschap. "Ik hoor nu al een paar keer voorbijkomen dat ik niet bij jullie zou willen zitten", aldus de minister-president in een zelf opgenomen filmpje. "Dat is écht onzin."

Eisenpakket

En dus gaat het gebeuren. Op maandag 13 maart komt Rutte oog in oog te zitten met een van zijn grootste criticasters: Johan Derksen. 'De Snor' noemde hem eerder nog 'seksloos' en 'onberekenbaar'. Rutte moet zelfs 'opsodemieteren', liet Derksen weten.

Of het er ook zo hard aan toe zal gaan komende maandag, valt te betwijfelen. Bovendien heeft VI-presentator Wilfred Genee onthuld dat de uitgenodigde politici met hele eisenpakketten op de proppen komen. Hugo de Jonge zou bijvoorbeeld niet over de hele mondkapjesaffaire willen praten. En ook Rutte heeft de nodige eisen gesteld.

"Er mochten geen boeren in het publiek zitten en geen toeslagenouders", aldus Genee in de uitzending van woensdag.

"Mensen uit Groningen niet", vult Derksen aan.

Genee: "En er mocht geen politiek duider aan de bar zitten. Geen Limburgers ook niet. Friezen heel misschien. Hoewel, die blokkeer-Friezen waarschijnlijk ook niet. Het wordt wel ingewikkeld dan hé?"

'Wat denk je nou zelf?'

Tafelgast Angela de Jong vraagt zich hardop af of Wilfred Genee instemt met alle eisen van de politici.

"Wat denk je nou zelf?" lacht de presentator. "Ja hallo, hij (De Jonge, red.) kent het programma toch een beetje."

Kortom, een bezoekje aan Vandaag Inside gaat sowieso gepaard met een flinke dosis onvoorspelbaarheid. Helemaal als je Hugo de Jonge of Mark Rutte heet.

Nieuws
  • Vandaag Inside
  • NL Beeld / Regiofotografie