Hoewel het tijdens de coronacrisis vaak overvol was op de Intensive Care, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport constant geadviseerd om de IC-capaciteit niet uit te breiden. Terwijl het virus door ons land vloog, werd er door de ambtenaren op de achtergrond gekibbeld over de vergoeding voor de extra bedden. Dat blijkt uit een onderzoek van het NRC, waarin zelfs te lezen is dat sommige ziekenhuizen geadviseerd werden om bedden weg te halen.
Er kwamen nog extra problemen voort uit onenigheid over het aantal bedden. De ziekenhuizen zouden subsidie krijgen voor extra aanvulling, maar konden het niet met het ministerie eens worden over het aantal bedden dat voor de crisis al in de ziekenhuizen stond. Het duurde uiteindelijk een jaar voordat dat meningsverschil werd opgelost.
Kamervragen
De oppositie kookt over na het lezen van de adviezen. “Het aantal IC-bedden opschalen is een lastige klus, dat begrijpen we allemaal. Maar als het ministerie van VWS ziekenhuizen ontmoedigt om de IC op te schalen, uit angst voor budgetoverschrijding, dan is er iets goed misgegaan”, schrijft Lisa Westerveld van GroenLinks op Twitter.
Ook Fleur Agema laat haar mening horen. “De schoften hadden liever een lockdown, liever afschaling reguliere ziekenhuiszorg, liever 95 miljard op de staatsschuld, liever 22% jongeren die zelfmoord overwogen, dan te investeren in ziekenhuiscapaciteit. Zo slecht”.
Niet geheel verrassend zijn er meteen Kamervragen gesteld aan Ernst Kuipers. Daarnaast gaan GroenLinks en de Groep van Haga een debat aanvragen over de situatie.
- BrunoPress