Doen ze altijd, zo'n 'woord van het jaar-verkiezing'. Aan de woorden waarop gestemd wordt kun je mooi zien wat er speelt in de samenleving en het is dan ook niet verrassend dat eind 2020 de term 'anderhalvemetersamenleving' aan de Dikke Van Dale werd toegevoegd. Het woord van dit jaar heeft wederom met corona te maken, namelijk 'prikspijt'.
Een overtuigende winnaar, zo blijkt; 'prikspijt' kreeg 82,2 procent van de stemmen. Ter illustratie: 'woonprotest' en 'wappiegeluid', respectievelijk de nummers twee en drie van de verkiezing, kregen maar 3,7% en 3,6% van de stemmen.
Oproep
Nog nooit was er zoveel verschil tussen de winnaar en de nummer twee. "Dat is een overweldigende meerderheid", zegt Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale. Een verklaring hiervoor is mensen via Twitter elkaar in groten getale hebben opgeroepen om te gaan stemmen.
"Dat gebeurde door mensen die zichzelf niet willen laten vaccineren", legt Den Boon uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Het weerspiegelt de polarisatie die in de maatschappij leeft rond die vaccinatie en dat boosteren."
De Jonge geeft er z'n eigen draai aan
'Prikspijt' is volgens de Van Dale de 'spijt die iemand heeft van het feit dat hij zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte'. Helder. Al is er in ieder geval één persoon die er z'n eigen draai aan geeft: Hugo de Jonge.
De demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is zoals bekend een van de aanjagers van de prikcampagnes, het 3G-beleid en meerdere aan vaccinatie gerelateerde zaken. Het is dan ook niet verrassend dat hij op sociale media reageert op het woord van 2021. "Als je op de IC ligt omdat je géén prik hebt genomen. Dan heb je pas prikspijt", aldus De Jonge op Twitter.
- Metro Nieuws, NOS
- BrunoPress/DPG/Brunopress.nl