doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Alles wat je wil weten over whisky tours in Schotland

Ben jij nog op zoek naar een leuk idee voor je vakantie?
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-628c83df6e956 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628c83df6e956 img{#fig-628c83df6e956 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-628c83df6e956 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628c83df6e956 img{#fig-628c83df6e956 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-628c83df6e956 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628c83df6e956 img{#fig-628c83df6e956 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-628c83df6e956 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628c83df6e956 img{#fig-628c83df6e956 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Alles wat je wil weten over whisky tours in Schotland

Wie heeft er nooit over gemijmerd om rond te toeren in de Scottish Highlands? Vooral wanneer we op televisie programma’s zien over de ongerepte natuur, de mysterieuze Schotten en het Monster van Loch Ness? En uiteraard zijn we geboeid door de eeuwenoude cultuur die dit prachtige whiskyland rijk is.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

In dit artikel nemen we je mee op een trip langs de mooiste streken en distilleerderijen van Schotland. Maar voor we vertrekken, gaan we eerst wat meer ontdekken over wat whisky precies is. En daarbij is meteen een eerste waarschuwing op zijn plaats.

Hou er namelijk rekening mee dat whisky een gedistilleerde drank is met een betrekkelijk hoog alcoholpercentage. Na het bezoek aan enkele distilleerderijen kun je dan ook beter je slaapplaats dichtbij hebben. Op Holidu kun je vooraf je slaapplaatsen boeken om tijdens je whiskyreis overal een geriefelijke rustplek te hebben.

Whisky is heel wat meer dan een borrel

We nemen in vogelvlucht een stukje van de geschiedenis van whisky door.Welke soorten er zijn en enkele interessante weetjes over deze goudgele tot donkerbruine drank.

Welke soorten whisky zijn er?

Er zijn drie soorten whisky:

  1. Single Malt: single malt whisky wordt gedistilleerd met gemoute gerst, water en gist.
  2. Grain Whisky: voor deze whisky wordt niet alleen gerst gebruikt, maar ook mais en tarwe.
  3. Blended Whisky: hier worden verschillende single malts met elkaar vermengd. Het is een complexe zaak die heel wat ervaring vraagt.

De whisky mag alleen ‘Scotch’ genoemd worden wanneer hij minstens drie jaar in Schotland werd gerijpt.

Een stukje geschiedenis

Er zijn vermoedens dat er tijdens de vierde eeuw al een drank op basis van gerst werd gemaakt. De eerste documenten over whisky dateren uit het einde van de middeleeuwen. Die eerste geschreven bronnen vermelden de opdracht van een toenmalige Schotse koning om ‘het water des levens’ te maken.

Het destilleren van whisky was geboren. Na een roerige geschiedenis (waarin ook illegale stokerijen een rol speelden) is de drank nu een wereldfenomeen. Er zijn momenteel meer dan 100 whisky producerende bedrijven, en dat aantal stijgt nog jaarlijks.

Een reis langs de Glenns en de stokerijen van de Schotse Hooglanden.

De whisky stokerijen zijn verspreid over het hele Schotse grondgebied. Je zult dus een keuze moeten maken, en de duur van je verblijf zal daar een belangrijke factor bij worden. Voor een kort verblijf zul je meer binnen een bepaald gebied blijven. Het voordeel is dat je dan wel een vaste uitvalsbasis kan kiezen. Ben je niet zo dol op hotels, dan is een vakantiehuis huren misschien wel wat voor jou.

De Schotse whiskygebieden

Er zijn vijf belangrijke whisky gebieden die je kunt bezoeken in Schotland.

Het eiland Islay

Voor de Schotse westkust en in ‘county’ Argyll ligt het eiland Islay (spreek het uit als ‘Aila’). Hier bevinden zich heel wat Single Malt stokerijen. Het was jaren geleden niet de perfecte plaats om te bezoeken. De bewoners waren nors en ongastvrij. Dat is gelukkig de laatste decennia helemaal veranderd.

Er worden negen verschillende whisky’s gestookt, die allen langere tijd rijpen op het eiland. Naast de stokerijen is de fauna en de flora van Islay ook zeker de moeite waard.

De Hooglanden

In deze streek worden de meeste whisky’s gestookt. Het gebied strekt zich uit van het noordelijke Orkney tot Arran helemaal in het zuiden. Dit is ook meteen de meest geliefde streek waar bezoekers de distilleerderijen aandoen. De landschappen zijn adembenemend, trek hier een kilt en een ‘sporran’(een soort van tasje) aan bij je wandelingen, en voelt je meteen een echte ‘clansman’.

Het whiskygebied is zo groot, dat malt whisky’s nog eens over vijf kleinere gebieden zijn onderverdeeld. In ieder gebied worden typische malts gestookt eigen aan hun kleine regio. Waarbij de whisky’s zelf variëren van licht en fruitig, tot de zware rokerige varianten met de typische turfsmaak.

De Laaglanden

In deze groene heuvelachtige streek helemaal in het zuiden van Schotland, bevinden zich zeventien stokerijen. De whisky's van de laaglanden hebben een lichtere en vaak zoetere smaak dan die van de Highlands. Ideaal om beginnende whiskydrinkers met dit prachtige product kennis te laten maken.

Dit is de snelst groeiende whisky regio van het land. In de abdij van Lindores werd in 1494 al whisky gestookt in opdracht van Koning Jacobus IV.

Campbelltown

Op het schiereiland Kintyre ten westen van Argyll ligt Campbelltown. Met drie stokerijen zeker niet de grootste producent van Schotland, maar toch een van meest gewaardeerde. In vogelvlucht is de afstand niet zo groot. Maar de weg over land is 225 km lang. De route onderweg is wel de moeite waard. De whisky’s van Campbelltown hebben een rokerige turfachtige smaak en zijn lichtjes zoet.

Speyside

We bewaarden het belangrijkste gebied tot het laatste: Speyside. Speyside wordt ook wel het ‘Mekka van de whisky’ genoemd. Het is gelegen in een vallei die tot de droogste plaatsen van Schotland hoort. Er bevinden zich niet minder dan 50 stokerijen. Je kunt de mooiste ervan bezoeken via het wereldberoemde ‘Malt Whisky Trail’. De Trail brengt je langs zeven gerenommeerde stokerijen en de enige nog werkende kuiperij in het Verenigd Koninkrijk.

We wensen je tenslotte een geweldige ervaring in een van de mooiste landen van Europa. Maar een kleine waarschuwing willen we je niet onthouden. Geniet van een lekkere whisky, maar denk aan jezelf en doe het met mate.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws