Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Oekraïense militairen die 'Go f*ck yourself!' riepen naar oorlogschip leven nog

De 13 Oekraïense militairen die vrijdag in het nieuws kwamen vanwege hun stalen ballen blijken niet gedood, maar gevangengenomen.

Slangeneiland

Afgelopen vrijdag schreven we over een groep Oekraïense soldaten op Slangeneiland, die tijdens de Russische invasie als helden ten onder zouden zijn gegaan. Uit een gelekte geluidsopname van de gesprekken die deze 13 militairen hadden met een Russisch oorlogschip, bleek dat ze een dikke vette middelvinger een passend antwoord vonden op het verzoek van de Russen om zich over te geven.

13 militairen

Het eiland ligt in de Zwarte Zee, op een paar honderd kilometer van de Krim. Slangeneiland is een klein eiland en stelt eigenlijk niet heel veel voor, maar toch is de locatie van strategisch belang. Oekraïne stuurde er een aantal soldaten heen om te voorkomen dat het eiland in handen zou vallen van de Russen.

Het oog van Poetin viel inderdaad op het strategisch gelegen eiland. Hij stuurde een volledig uitgerust oorlogschip om het eiland af te pakken van de 13 militairen die daar een defensieve positie hadden ingenomen.

'Go f*ck yourself!'

De communicatie tussen het oorlogsschip en de dertien Oekraïners werd gepubliceerd op meerdere mediaplatformen.

Uit de opname:

"Dit is een Russisch oorlogsschip. Leg jullie wapens neer en geef jullie over. Als jullie dat niet doen, zullen we jullie bombarderen."

Duidelijke taal van de Russen. Al durven we wel te stellen dat de boodschap die de dertien Oekraïense soldaten richting het oorlogsschip stuurden misschien nog wel duidelijker was:

"Dit is het dan", aldus een van de soldaten. "Zal ik zeggen dat ze dood mogen vallen?" richt hij zich tot de andere aanwezigen, om vervolgens met de volumeknop op standje 100 het volgende eruit te knallen: "Russisch oorlogsschip… Go f*ck yourself!"

Kort daarna bombardeerden de Russen het eiland. Er werd gedacht dat alle 13 militairen hierbij om het leven waren gekomen.

'Helden van Oekraïne' 

Volodimir Zelenski, president van Oekraïne, eerde de gevallen militairen stuk voor stuk postuum met de titel 'Held van Oekraïne'. Bij deze uitreiking zei Zelenski: "Ze zijn als helden gestorven door niet op te geven."

Overleefd

Maar wat blijkt nu? Goed nieuws: De militairen hebben het overleefd! De Oekraïense marine is met een verklaring naar buiten gekomen waarin zij stellen dat de Helden van Slangeneiland niet gedood, maar gevangenomen zijn.

Wel hebben de Russen het hele eiland platgebombardeerd, waarbij vuurtorens, antenna's en ander communicatiegereedschap sneuvelde. Hierdoor was er geen communicatie mogelijk met de verdedigers.

Nieuws
  • ВМС ЗС України