Tijdens bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeesten of vette events kom je vaak op plekken waar je normaal gesproken niet zo snel zou komen. Het kan alleen nog veel extremer. Er zijn namelijk plekken en/of natuurfenomenen op de wereld die bijna te bijzonder lijken om waar te zijn. Van deze lijst krijg je sowieso de kriebels!
Shanay-Timpishka: de kokende rivier
De legende gaat dat de Spanjaarden die op zoek waren naar goud in het Amazonegebied werden geconfronteerd met mensenetende slangen én een kokende rivier. Maar dat kon niet waar zijn toch? Think again. Lang leek het bestaan van deze rivier alleen een legende te zijn, maar in 2011 is deze rivier diep in het hart van het Amazonewoud gevonden door een geofysicus. De rivier haalde op sommige plekken zelfs een temperatuur van circa 90 graden Celsius. Oke nét niet kokend, maar close enough!
Petrifying well of Knaresborough: de poel die alles in steen verandert
In Knaresborough in Engeland bestaat een poel die alles wat erin gegooid wordt binnen no time in steen veranderd. Dat kan toch niet? Ja zeker wel. Doordat het water dat door de poel stroomt in verhouding een enorme hoeveelheid mineralen bevat, creëert het een soort stenen schil om ieder voorwerp dat in de pool belandt. Kleine side note: dit proces vindt niet direct plaats, maar neemt een paar maanden in beslag.
Catatumbo: onweer tot in de eeuwigheid
Ben jij bang voor onweer? Dan is dit niet een plek waar je graag wilt zijn. In Venezuela rond het Meer van Maracaibo stormt het vaak het grootste gedeelte van de dag. Stormen? Dat valt toch wel mee? In dit geval niet. Deze storm houdt soms wel 10 uur achter elkaar aan, waarin er per minuut tussen de 16 en 40 keer de bliksem inslaat. Een waar spektakel dus om van een afstand mee te maken.
Kawah Ijen: de blauwe vulkaan
Bij een vulkaan denk je toch snel aan rood/oranje lava. Well, think again. Op het Indonesische eiland Java staat een vulkaan die op het oog blauwe neon lava uitspuugt. Het is alleen geen lava, maar pure zwavel. Dit veroorzaakt ook de blauwe kleur. De zwavel ontvlamt bij contact met de lucht en creëert vlammen die tot wel 1,5 meter hoog kunnen worden. De zwavel druipt langs de stenen naar beneden en voila, er is een onvoorstelbaar mooi natuurfenomeen zichtbaar geworden.
Karatsjajmeer: radioactief meer
Bij de woorden radioactieve kernramp denken de meeste mensen aan Chernobyl. Maar van het Karatsjajmeer hebben de meeste mensen niet gehoord. Dit meer werd gebruikt in de jaren 50 door de Russen om radioactief afval in te dumpen en in 1957 is er ook nog een nucleaire fabriek naast ontploft. Dit heeft ervoor gezorgd dat dit momenteel het meest radioactieve meer ter wereld is.
- Unsplash