Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Massa-aangifte tegen De Jonge meer dan 23.000 keer ondertekend binnen 24 uur'

Toen bekend werd dat tienduizenden mensen zich hadden aangemeld voor een groepsaangifte tegen de demissionair minister van Volksgezondheid, was het even de vraag hoeveel van hen de daad bij het woord zouden voegen. Het antwoord: in ieder geval 27.000.

Hugo

Hugo weet waar je huis woont, bleek enige tijd terug uit zijn gesprek met senator Henk Otten. Tijdens een vragenronde in de Eerste Kamer vroeg Otten of De Jonge wist "waar die groep zit die zo enorm in de ontkenning zit". Kortom, de ex-FvD'er heeft het niet zo op mensen die niet geprikt zijn, plus hij wilde van de demissionair minister weten of bekend is waar in Nederland deze groep zich precies bevindt.

Het antwoord van De Jonge was helder. "We weten vrij goed waar ze wonen, vrij precies", zei hij vrij rap. "Per postcode weten we waar ze wonen. En we weten vrij goed wat de redenen zijn waarom ze zich niet laten vaccineren."

'Bedreigend, beledigend en haatzaaiend'

Voor Mordechaï Krispijn en Michel Reijinga, beiden vaker betrokken bij acties tegen de maatregelen, waren de woorden van De Jonge reden om een initiatief op poten te zetten en aangifte te doen.

Uit een verklaring van Krispijn: "Doel van de actie is om juridisch te toetsen of een minister dergelijke taal mag spreken, die voor een grote groep mensen als bedreigend en beledigend wordt ervaren."

Massaal ondertekend

Niet lang na het lanceren van het plan stroomden de aanmeldingen binnen; in no time meldden ruim 65.000 mensen zich aan. Daarbij was het echter de vraag hoeveel van die mensen de aangifte daadwerkelijk door zouden zetten. Nou, inmiddels meer dan 27.000, aldus de website aangiftehugodejonge.nl.

Volgens initiatiefnemer Mordechaï Krispijn stond de teller binnen 24 uur al op 23.000. Hij ziet het dan ook nog wel gebeuren dat dit de grootste aangifte tegen één persoon in de Nederlandse geschiedenis wordt. Krispijn levert de aangifte naar eigen zeggen op 10 januari in bij het OM.

Grootste

Op dit moment is de grootste aangifte in Nederland tegen één persoon in Nederland er eentje tegen activist Willem Engel. Deze werd door iets meer dan 22.000 mensen ondertekend. Initiatiefnemer Norbert Dikkeboom startte het initiatief omdat hij vindt dat Engel zich onder andere schuldig maakt aan opruiing, het verspreiden van onjuiste medische informatie en zelfs het doen van uitlatingen met een terroristisch oogmerk.

Nieuws
  • Hart van Nederland
  • BrunoPress/Robert Meerding/Brunopress.nl