Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Brandmoordenaar moet brommen: 'Al krijg ik twintig jaar, ’t stikt me niks'

In de zomer ruimde Panorama bijna de hele voorpagina in voor Janie H., de vermeende brandmoordenaar uit Breda. Dat ‘vermeende’ kunnen we nu weglaten: het gerechtshof achtte de 52-jarige Bredanaar schuldig. Straf: dertig jaar cel. Tien jaar langer dan zijn eigen voorspelling.

Janie H.

In het Panorama-verhaal van afgelopen zomer staat hoe garagehouder Ger van Zundert – ooit Janie’s beste vriend – in de val werd gelokt in zijn eigen werkplaats. Hij werd door twee man neergeslagen met een pistool en vastgebonden op een stoel.

Nadat de twee weggingen, kwam een derde man binnen. Volgens Ger was dat Janie H. Hij trok de ducttape weg en zei: “Ik ga je in brand steken.” Waarop Ger zei: “Je bent niet goed, jongen.” En Janie: “Al krijg ik twintig jaar, ’t stikt me niks, ik ga me straks melden bij de Mijkenbroek.” (Mijkenbroek is het politiebureau in Breda.) Ger werd overgoten met wasbenzine. Zijn aanvaller pakte een sigaret en opende een blikje Jupiler. Om 21.08 uur braken er steekvlammen uit in de garagebox. Twee minuten later rende Ger van Zundert naar buiten. De tiewraps waren gesmolten door de brand.

De overburen zetten hem onder de douche en belden een ambulance. Een agent met een bodycam kon hem ondervragen en nam de getuigenis op. Ger werd naar het brandwondencentrum in Rotterdam gebracht. Hij was voor 80 procent verbrand. Op de intensive care vertelde hij opnieuw wie hem dood wilde hebben: zijn voormalige vriend en zakenpartner Janie H. Hij was al vaak bedreigd, maar Ger had zich nooit kunnen voorstellen dat Janie hem werkelijk wilde vermoorden. Gers vrouw Diana en zoon Ramon zaten naast zijn bed toen Ger overleed. De rechtbank legde Janie H. eerder twintig jaar cel plus TBS op, omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar zou zijn geweest op het moment van zijn gruweldaad. Het hof is het daar niet mee eens en vindt de maximale straf van dertig jaar noodzakelijk.

Misdaad
  • Adrien Stanziani