Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hacker maakt valse QR-code onder naam Adolf Hitler

De Führer blijkt volledig gevaccineerd.

Hacker maakt valse QR-code onder naam Adolf Hitler

De Coronacheck-app is niet het meest sterk beveiligde stukje elektronica ter wereld. Er zijn wat datalekken geweest, een paar crashes en wat andere opstartproblemen, maar tot nu toe hebben we nog niet al te veel hacks gezien. Vandaag kwam daar verandering in, toen bleek dat er valse QR-codes in de omloop zijn, en wel onder een heel bijzondere naam.

Het nieuws werd vandaag gedeeld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. RTL Nieuws maakte bekend dat Hugo en zijn onderdanen behoorlijk bezorgd zijn over een geldige QR-code die gekoppeld is aan de naam ‘Adolf Hitler’ (geboortedatum 01-01-1900). Hij is verspreid door een cybercrimineel die claimt dat hij zoveel QR-codes kan maken als hij wil en tevens bereid zou zijn ze te willen verkopen.

Frans en Pools

De QR-codes (het gaat om twee verschillende CoronaCheck-codes) van Adolf zijn niet afkomstig uit Oostenrijk, maar uit Frankrijk en Polen. Omdat het EU-codes zijn, kunnen ze ook gebruikt worden in Nederland. Het ministerie verwacht dat er misschien een criminele medewerker gebruik maakt van de codes, maar het is ook mogelijk dat de sleutels van de QR-codes van de twee landen gelekt zijn.

Als dat laatste het geval is, moeten alle QR-codes van die landen opnieuw uitgedeeld worden, wat een behoorlijke lading werk betekent. Codes waarvan het ministerie van VWS zeker weet dat ze vals zijn, worden in ieder geval geblokkeerd.

Bizar
  • RTL Nieuws
  • Pro Shots