Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Giel Beelen onder vuur om verkoop 'goeroedruppels': 'Je slikt in feite antidepressiva'

De radioman bewandelt al jaren het spirituele pad en richtte in dat kader ook een speciaal platform op: KUKURU. Onder die vlag slijt hij nu ook druppels om 'je innerlijke guru' te vinden. Echter is er wel wat kritiek ontstaan rondom het 'wondermiddeltje'.

Giel Beelen

Kukuru dus. De beschrijving op Giels website: "Dat staat in andere talen voor kort en groots. En voor mij staat het voor je innerguru: je eigen drijfveer. Want die guru zit in ons allemaal! KUKURU is er niet zozeer om je beter te voelen maar vooral om beter te worden in voelen. Weer die pure connectie met jezelf en de wereld zoals we ooit geboren zijn."

'Gurudruppels'

Hoe je die zogenaamde 'innerguru' vindt? Met goeroedruppels, als we Giel mogen geloven. De Radio 2-dj verpatst de vloeistof op zijn site onder de naam Shambala. Drie maal daags even druppelen voordat je met je krent op de meditatiemat plaatsneemt en je krijgt toegang tot 'je innerlijke kracht', plus je ontdekt 'je missie hier op aarde', aldus het platform.

Het middeltje bevat Banisteriopsis caapi (Caapi) en Calliandra angustifolia (Bobinsana). Stoffen die volgens Kukuru op een superduurzame manier uit het Ecuadoriaanse Amazonegebied worden gehaald. Kukuru: 'door de lokale bevolking onder leiding van de sjamaan op een duurzame manier in het wild verzameld'. En het kost je 'maar' 39,99 euro voor 4,9 milliliter. Geen geld voor een beetje innerlijke kracht en het ontdekken van je missie hier op aarde, niet waar?

Kritiek farmacologen

Maar niet iedereen is even enthousiast over het middel als goeroe Giel zelf. Onderzoeksprogramma Radar nam het middeltje onder de loep en sprak wat farmacologen. Zij vergelijken het middel met een antidepressivum.

"Ik vind het redelijk schandelijk. Je verkoopt dit middel als kruidenpreparaat", zegt Thomas Dorlo, farmacoloog bij het Nederlands Kankerinstituut, "maar het is gewoon vergelijkbaar met een antidepressivum."

Farmacoloog Renger Witkamp spreekt ook zijn zorgen uit op het platform: "Als je de website leest is het schrikbarend. Ik begrijp niet dat Beelen zich hiervoor leent. Als het aan mij zou liggen, zou je zo’n product moeten verbieden."

Het stofje bobisana bevat MAO-remmende stoffen, net als een antidepressivum, zeggen de farmacologen verder. Maar volgens hen is het volstrekt onduidelijk hoeveel je er precies van binnenkrijgt als je die druppels neemt. Dat staat niet op het flesje.

Reactie Beelen

"Ik vind het echt tof dat jullie er aandacht aan besteden", reageert Beelen tijdens een interview met Radar. "Maar wat denk je: dat ik een product ga ondersteunen dat echt gevaarlijk is? Natuurlijk niet." In bovenstaande video zie je het volledige interview waarin Giel reageert op de vragen van Radar.

Nieuws
  • Radar, HvN
  • Clemens Rikken