Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tv-presentator en zanger Lex Uiting: 'Ik was een irritant menneke'

Bij BNN wilden ze hem met liefde van zijn zachte G afhelpen, maar inmiddels is het zijn handelsmerk. Limburgs exportproduct Lex Uiting steelt bijna dagelijks de show bij RTL Boulevard, grossiert inmiddels in podcasts en brengt deze maand z’n allereerste muziekalbum uit. In dialect gezongen, dat spreekt.

Lex Uiting

Hoe bevalt het leven in de entertainmentwereld?
“Ik vind het nog steeds een heerlijke, soms absurdistische wereld waarin ik het kaf van het koren kan scheiden in een programma dat RTL Boulevard heet. Het grappige is: toen ik nog bij BNNVARA werkte, zat ik ook al een beetje aan de amusementskant van de omroep. Ik was verslaggever bij Giel op 3FM, reporter bij De beste singer-songwriter, presentator van 3 op Reis. Plus het feit dat ik al sinds ik een klein menneke ben op een podium sta als zanger, eerst regionaal, later landelijk.”

En binnenkort wereldwijd?
“Op Spotify zeker. Alles aan die wereld heeft me van jongs af aan aangetrokken.”

Wat is er zo aanlokkelijk aan?
“Ik vind het moeilijk als mensen over hun werk op tv of een podium zeggen: het is een roeping. Het heeft ook veel te maken met ijdelheid en het fijn vinden om in de aandacht te staan. Mensen doen daar ingewikkeld over, maar ik heb besloten om maar eerlijk te zeggen dat ik dat leuk vind. Ik heb er plezier in om iets te verzinnen en te maken, maar dan wil ik het ook zelf vertellen, zingen of presenteren.”

Ligt daar een zekere hang naar erkenning aan ten grondslag?
“Met name mijn moeder is altijd een enorm bescheiden vrouw geweest: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg en laten we vooral niet opvallen, want wat zullen de mensen wel niet zeggen. Ik ben eigenlijk precies het tegenovergestelde gaan doen van wat zij altijd predikte, haha. Er zou een professional aan te pas moeten komen om dat te duiden, maar volgens mij komt het wel een beetje doordat ik vroeger vaak de underdog was. Zo van: andere mensen hebben het beter voor elkaar, ze rijden in een mooiere auto en ze hebben een groter huis. Vanuit die positie heb ik misschien toch het gevoel gehad dat ik mezelf omhoog moest vechten.”

Ben jij intrinsiek geïnteresseerd in het wel en wee van pak ‘m beet André Hazes en Tino Martin?
“Tino Martin zeker! Dat komt omdat ik een beetje fan van hem ben. Dat wereldje van de kroeg en het levenslied staat zo ver van me af dat ik het ontzettend fascinerend vind. Tino is eigenlijk als een soort cultheld geboren.”

En André Hazes?
“Hij is het werkterrein van mijn RTL Boulevard-collega Aran Bade. Hij gaat meestal naar André als er weer eens iets aan de hand is.”

Zou jij graag in de plaats van Aran willen gaan?
Lange stilte. Lachend: “Dit geeft het antwoord al, denk ik.”

Hoe lang zit je nog op je plek bij RTL Boulevard?
“Nog heel lang. Dat heeft te maken met de variëteit in het programma. Het ene moment heb je het met Diederik Jekel over AI, het andere moment staat John van den Heuvel aan de desk om het zeven minuten te hebben over Satudarah. Als het elke dag veertig minuten over André Hazes zou gaan, dan zou ik dat lastiger vinden. Maar álles komt voorbij. Ik herinner we dat we afgelopen jaar een heel item hadden over de kleur rood. Geen enkel programma kan een heel onderwerp vullen met de kleur rood. Die afwisseling vind ik heel fijn.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Zie jij jezelf als journalist of entertainer?
“Voor een journalist ben ik te losjes, voor een entertainer te serieus. Mijn manager noemde me laatst ‘amuseur’. Dat vind ik wel aardig klinken en ik denk dat het klopt. Ik ga visitekaartjes laten drukken met mijn naam erop en die functie erbij.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • Clemens Rikken