doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Sywert van Lienden boos om kritiek op mondkapjesdeal: 'Het is een keer genoeg'

Genoeg is genoeg, aldus Sywert. De lobbyist geeft in een post op social media aan helemaal klaar te zijn met de berichtgeving omtrent de omstreden mondkapjesdeal: 'Elk mens heeft z'n grens. Die van mij is bereikt.'
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6177be3acca17 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177be3acca17 img{#fig-6177be3acca17 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6177be3acca17 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177be3acca17 img{#fig-6177be3acca17 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6177be3acca17 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177be3acca17 img{#fig-6177be3acca17 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6177be3acca17 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177be3acca17 img{#fig-6177be3acca17 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Sywert van Lienden

Sywert van Lienden: de man die in no time van 'brave CDA-knaap' naar 'uitgekotste opportunist' ging. Reden voor zijn val was de mondkapjesrel eerder dit jaar.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Sywert zou met zijn stichting Hulptroepen Alliantie het mondkapjestekort in de zorg helpen oplossen en maakte een deal met de Nederlandse regering. Een deal waar zijn bedrijf in totaal meer dan 20 miljoen euro mee opstreek.

Nu is er niks mis met geld verdienen, evenmin met bakken geld verdienen. De kritiek die Van Lienden echter krijgt, is dat hij het in eerste instantie deed voorkomen alsof hij de mondkapjes zonder winstoogmerk had geleverd. Terwijl er uiteindelijk zo'n 9 miljoen euro in zijn eigen zakken verdween, zo toonde onderzoeksplatform Follow The Money aan.

Op dit moment loopt er nog een extern onderzoek naar de kwestie.

'Het is een keer genoeg'

Maar onderzoek of niet, Sywert lijkt helemaal klaar te zijn met alle mensen die kritiek uiten op zijn handelen. In een inmiddels verwijderde tweet beet hij dan ook stevig van zich af.

"Vriendelijke waarschuwing voor iedereen die al maanden meedoet aan deze laster: het is een keer genoeg", begint de lobbyist. "Doe je mee aan deze onzin, dan loop je het risico een keer aangesproken te worden. Elk mens heeft z'n grens. Die van mij is bereikt."

In een ander bericht spreekt hij over "schimmige 1-2'tjes vanuit ministeries" en stukken waarbij journalistieke basisregels worden geweken om één beeld te schetsen: "die jongens zijn oplichters".

Reacties zijn niet mals

Of Sywerts berichten ertoe leiden dat de storm rondom zijn persoon een beetje gaat liggen? Niet echt. Zijn tweets roepen harde reacties op, van onder andere Eric Smit van Follow The Money.

"Je zou denken dat Van Lienden FTM voor de rechter wil dagen als we onzin opschrijven", schrijft hij. "Nee hoor, zijn advocaat wist niet eens een vlerkerige sommatie te componeren. Ik nodig hem bij deze uit om ons werk door een rechter te laten toetsen, anders kan hij beter zijn mond houden."

Ook Hans Laroes haalt uit naar Van Lienden. "Ik dacht eigenlijk dat Sywert onze grenzen al had overschreden", tikt de oud-hoofdredacteur van het NOS-journaal in een bericht op Twitter.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws