Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Deze dierenhelden hebben mensenlevens gered

Er zijn mensen die alleen van dieren houden mits ze goed bereid zijn. En andersom zijn er dieren die mensen wel rauw lusten. Dat er ook mensen zijn die om dieren geven en ze redden is bekend, maar omgekeerd komt het ook voor. En dan hebben we het niet alleen over de sintbernard die na een lawine op komt dagen met dat kruikje sterke drank aan zijn halsband.

Deze dierenhelden hebben mensenlevens gered

Slangenvanger

Een dobermannpincher genaamd Khan was door het dierenasiel gered van een baasje dat hem verwaarloosd had en mishandelde. Zijn ribben waren gebroken en hij was fiks ondervoed. Nadat hij weer was opgelapt, werd hij geadopteerd door de Australische familie Svilicic. Spijt zouden die daar nooit van krijgen. De hond maakte pas vier dagen deel uit van zijn nieuwe familie toen hij met zijn ‘zusje’ Charlotte van 17 maanden oud in de tuin aan het spelen was. Plots leek de hond zich agressief naar het kind te gedragen.

Een dobermannpincher genaamd Khan was door het dierenasiel gered van een baasje dat hem verwaarloosd had en mishandelde. Zijn ribben waren gebroken en hij was fiks ondervoed. Nadat hij weer was opgelapt, werd hij geadopteerd door de Australische familie Svilicic. Spijt zouden die daar nooit van krijgen. De hond maakte pas vier dagen deel uit van zijn nieuwe familie toen hij met zijn ‘zusje’ Charlotte van 17 maanden oud in de tuin aan het spelen was. Plots leek de hond zich agressief naar het kind te gedragen.

Witte redder

De mens is niet ontworpen om te vliegen of lang onder water te kunnen leven. Toch zijn dat dingen die menigeen wel zou willen. Zoals de 26-jarige Yang Yun die in China in 2009 ging freediven in een Polar Land Theme Park. Zij en andere duikers zouden zonder zuurstof zo diep mogelijk in een diepe watertank duiken. Die tank was gevuld met ijskoud water én enkele beluga’s. Deze zogeheten witte dolfijnen, ook wel tandwalvissen genoemd, staan bekend om het feit dat ze doorgaans graag met mensen omgaan. Dat kwam dit keer goed uit. Want toen Yang diep in het water was gedoken, en weer omhoog wilde zwemmen, verkrampten haar spieren door het koude water. Ze kon haar benen niet meer gebruiken en zakte hulpeloos dieper de tank in. Mila, een van de walvissen, merkte kennelijk dat iets niet in de haak was. Ze pakte de verdrinkende Yang voorzichtig vast aan een been en duwde haar boven water. Voor haar heldendaad ontving Mila van de Chinese spiritueel leider Ching Hai een tegoedbon ter waarde van 500 dollar aan snacks.

Moeder aap

Gorilla Binti Jua werd in 1988 geboren in Brookfield Zoo in Illinois waar ze uiteindelijk in 2011 overleed. Haar beroemde neef Koko verbaasde de wereld met zijn enorme kennis van gebarentaal. Maar ook Binti zou niet onopgemerkt blijven tijdens haar verblijf op aarde. In 1996 viel er namelijk een 3-jarig jongetje in het gorillaverblijf nadat hij over de muur was geklauterd. Los van de val van ongeveer zeven meter, leverde ook de grondsituatie gevaar op. Gorilla’s zijn ijzersterk en van schrik of door een slechte bui zouden ze het kind kunnen vermorzelen als een mens een vlieg. Binti stapte echter rustig op het kind af, pakte het voorzichtig in haar armen en bracht het jochie naar een plek bij het hek.

Waar ze het neerlegde zodat verzorgers het kind veilig uit het verblijf konden halen. Binti was zelf anderhalf jaar eerder moeder geworden en haar kind had tijdens de hele reddingsactie op haar rug gezeten. Binti haalde de hele wereldpers met haar reddingswerk en kreeg nog vele maanden lang speciaal en extra lekker eten van haar verzorgers. Ook werd ze dat jaar door Newsweek gekozen tot Held van het Jaar.

Gorilla Binti pakte het kind voorzichtig in haar armen en bracht het jochie naar een veilige plek bij het hek

Dol-fijn

De Britse zwemmer Adam Walker kreeg het in 2014 fiks benauwd toen hij tijdens een zwemmarathon in de Stille Oceaan plots een witte haai zag naderen. Net op het moment dat hij er rekening mee hield dat dit weleens zijn laatste zwemtocht kon gaan worden, kreeg hij hulp uit onverwachte hoek. Een groep dolfijnen formeerde zich om hem heen en zorgde als een levend schild dat de haai niet in zijn buurt kon komen. Het tiental zwom zo dicht om hem heen dat hij er af en toe eentje raakte met zijn zwemslagen. Ze bleven een uur om hem heen zwemmen tot de haai wegzwom en Walker veilig was. Toen vertrokken ze weer. Waarom de dolfijnen precies op dat moment opdoken, is onduidelijk. Walker zelf zei naderhand: “Misschien wilden ze gewoon gezellig een stukje mee zwemmen. Maar ik vind het een mooie gedachte dat ze op dat moment besloten: laten we die gast eens even gaan helpen.” In dat opzicht is het opvallend dat voor de kust in Nieuw-Zeeland een gelijksoortig voorval plaatsvond.

Daar werden in 2004 vier reddingszwemmers plots ingesloten door een groep dolfijnen die een enorm kabaal maakten terwijl ze om hen heen zwommen. Pas later ontdekten de vier dat vlakbij een witte haai op hen loerde. De dolfijnen bleven in de buurt tot een reddingsboot arriveerde om ze uit het water te halen. Toen zwommen ze weg, hun missie was volbracht.

Reddend varken

LuLu het varken was eigenlijk een verjaardagscadeautje geweest voor de dochter van JoAnn Altsman uit Pennsylvania. Maar omdat die het varken niet kon waarderen, besloten JoAnn en haar man Jack het beest dan maar als huisdier op te nemen. Toen JoAnn in 1998 alleen thuis was, kreeg ze een hartaanval. De hond zette het op een blaffen. LuLu leek te snappen dat lawaai in dit geval niet zou helpen. Ze rende de tuin in en brak door het hek heen, waarbij ze een lelijke snijwond opliep. Het varkentje holde de straat op en ging met gevaar voor eigen leven midden op de weg liggen. Sommige auto’s konden haar maar net ontwijken. Pas toen een bestuurder stopte om te kijken of het varken in orde was, stond LuLu op en rende terug naar haar huis. De man volgde haar, vond JoAnn op de grond en belde de hulpdiensten. Die arriveerden en vertelden later dat ze net op tijd waren om het leven van JoAnn te kunnen redden. LuLu kreeg als beloning uiteraard veel lekkere hapjes, maar werd ook gelijk een van de beroemdste varkens ooit in Amerika. Ze stond op de voorpagina van The New York Times en maakte haar opwachting in de David Letterman-show waar ze kennismaakte met George Clooney. Ook ontving ze de Gold Heroes Medal van dierenorganisatie ASPCA.

Varken Lulu stond op de voorpagina van The New York Times en maakte haar opwachting in de David Letterman-show waar ze kennismaakte met George Clooney

Leeuwenwacht

In 2005 werd in Kenia een 12-jarig meisje dat van school op weg was naar huis ontvoerd door vier mannen. De mannen sloegen het meisje en wilden haar verkopen als jonge bruid. Toen de politie na een week eindelijk de kidnappers had gevonden en het meisje wilde bevrijden, sloegen de vier op de vlucht. Ze stuitten daarbij op drie leeuwen die de mannen verjaagden en vervolgens de wacht hielden bij het meisje. Op het moment dat de politie arriveerde, wandelden de leeuwen rustig weg bij het kind, hun werk zat er blijkbaar op.

Achteraf bleek dat het meisje blauwe plekken had als gevolg van de klappen van de mannen, maar dat de leeuwen haar met geen poot hadden aangeraakt. Overigens achten leeuwenkenners het niet onmogelijk dat de leeuwen het meisje in eerste instantie als een lekker tussendoortje hadden ingepland, maar dat haar gehuil ze had doen denken aan het geluid van hun eigen welpen, waardoor ze het meisje juist beschermden.

Kattig

Op 13 mei 2014 speelde de vier jaar oude autistische Jeremy Triantafilo buiten voor zijn ouderlijk huis met zijn kinderfietsje. Plots kwam vanuit het niets een hond op hem afstormen, beet hem in zijn been en sleurde het kind over de grond. Op het filmpje (van een bewakingscamera) dat viral ging, duikt dan een held zonder cape op: de 6-jarige huiskat van de Triantafilo’s, Tara. Ze rent op de hond af en duikt er bovenop. De hond laat van schrik gelijk het jongetje los en vlucht weg. Tara achtervolgt de hond nog een stukje tot ze zeker is dat het gevaar geweken is. Dan keert ze terug naar Jeremy die inmiddels ook al is opgevangen door zijn moeder. Dat de hond geen spelletje speelde, blijkt wel uit de tien hechtingen die nodig zijn om de beet in Jeremy’s been op te lappen. Voor de kat braken mooie tijden aan. Ze was eregast bij een wedstrijd van het lokale honkbalteam, waar ze (met de nodige hulp van haar familie) de eerste bal mocht gooien. Ook ontving ze de Blue Tiger Award, normaal alleen uitgereikt aan militaire hulphonden. In 2015 won ze nota bene de Los Angeles Hero Dog Award, die goed was voor een jaar lang gratis voer, gelukkig voor Tara ditmaal kattenvoer. Met de hond liep het minder goed af, die werd gevonden en na tien dagen observatie betiteld als gevaarlijk en vals, waarna hij ‘humaan geëuthanaseerd’ werd.

Bizar
  • iStock, Unsplash