Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hugo de Jonge vroeg MOJO-baas of hij dansen wilde verbieden

Ruben Brouwer van MOJO doet een onthulling over zijn gesprek met Hugo de Jonge. De demissionair minister van Volksgezondheid vroeg hem vooral geen dance-feesten te organiseren. Ook niet met 75% van de maximale capaciteit.

Dansen

Afgelopen weekend was het weer zover: de plannen voor de komende coronamaatregelen lagen op straat, ruim voordat de persconferentie plaatsvindt. De verwachting is dat de 1,5 meterregel de deur uitgaat, mondkapjes in het openbaar vervoer blijven en iedereen boven de 13 jaar straks een coronapas moet laten zien voordat 'ie een kroeg, bioscoop of andere culturele instelling in kan.

Festivals en meerdaagse evenementen kunnen straks weer, maar wel onder strikte voorwaarden. Zo moeten bezoekers een QR-code laten zien waarop te zien is dat ze zijn gevaccineerd, net corona hebben gehad of negatief zijn getest op Covid-19. Tot slot mogen de evenementen los met slechts 75% van de maximale capaciteit.

Niet uit te leggen

Aan tafel bij Op1 deed MOJO-baas Ruben Brouwer een boekje open over een van de conversaties die hij met demissionair minister Hugo de Jonge voerde. Onderwerp van gesprek: dance-events.

"Het was een heel bizar gesprek", begint Brouwer zijn verhaal. "Aan de ene kant omdat zij op geen enkele mogelijke manier konden uitleggen waarom het nou 75% moet zijn. Wij hebben daartegenover een heel onderzoeksrapport vanuit het Fieldlab-programma geschreven, en door OMT-wetenschappers mede geschreven, waaruit blijkt dat die 75 of die 100% niks uitmaakt."

'Ze kregen dat juridisch niet voor mekaar'

Daarnaast doet de MOJO-baas uit de doeken dat De Jonge het verzoek deed of MOJO alsjeblieft geen dance-evenementen wilde organiseren. Ook niet als deze maar op driekwart van de capaciteit en voor 00:00 waren. Iets dat in principe volgens de plannen wel zou mogen. "Dus er werd ons eigenlijk vriendelijk verzocht om het dansen te verbieden", aldus de festival- en evenementenorganisator.

Brouwer legt ook uit waarom De Jonge die suggestie deed. Want waarom überhaupt de vraag stellen, als het grootste deel van het coronabeleid niet zelden wordt besloten zonder daarbij uitvoerig naar de mening van betrokkenen te vragen?

"Zij kregen dat juridisch niet voor mekaar", onthult Ruben Brouwer. "Ze konden geen onderscheid maken tussen een concert en iets met een dj, dus hebben ze aan ons gevraagd: 'Laten daar nou een afspraak over maken. Dan kunnen we dat dansen nog even verbieden.' Dat is écht hoe het is gegaan."

Dansen met Janssen? Dat is zó juni 2021. Inmiddels lijkt het er sterk op dat Hugo het liefst wil dat je thuis met je krent op een stoel blijft plakken de komende maanden. Ingeënt of niet.

Hoe het coronabeleid er precies uit komt te zien de komende tijd wordt vanavond bekendgemaakt tijdens de persconferentie. Deze wordt vanaf 18:55 uitgezonden op NPO 1.

Misschien ook voor jou:
Festivals binnenkort toch weer toegestaan
Nieuws
  • Telegraaf/Op1
  • Pro Shots/Koen Laureij