Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

VVD en CDA zien kabinet met PvdA en GL niet zitten, Kaag wijst CU af

Het wordt nu wel heel krap met het kabinet.

VVD en CDA zien kabinet met PvdA en GL niet zitten, Kaag wijst CU af

Hoewel we een demissionair kabinet hebben dat zich gedraagt alsof ze de touwtjes nog in handen hebben, zitten we eigenlijk al 167 dagen sinds de verkiezingen zonder regering. Vandaag werd daar weer druk over vergaderd, maar aan het eind van het verhaal lijkt men in Den Haag alleen maar verder van een formatie verwijderd te zijn. De twee opties die tot nu toe het vaakst genoemd werden, zijn namelijk compleet van tafel.

GroenLinks en PvdA

De ‘Kaag-coalitie’, een kabinet met VVD, GroenLinks, PvdA en D66, zit er wat betreft Mark Rutte en Wopke Hoekstra niet in. Dat blijkt uit een gesprek dat de leiders van de partijen (minus Sigrid Kaag) vandaag hebben gevoerd met informateur Mariëtte Hamer.

Rutte gaf al eerder aan dat hij niet zit te wachten op een kabinet met allebei de linkse partijen. Het wordt wat hem betreft hooguit één van de twee. De fusie van de twee partijen brengt daar geen verandering in. Het aanbod om überhaupt met ze in gesprek te gaan over een mogelijk regeerakkoord werd vandaag dan ook afgewezen door de VVD-leider.

ChristenUnie

Wat de VVD wel ziet zitten, is een formatie met onder andere de ChristenUnie. Daar probeert Sigrid Kaag dan weer een stokje voor te steken. Naar eigen zeggen omdat de mening van haar partij over het dossier ‘voltooid leven’ haaks staat op de mening van Gert-Jan Segers en zijn partij. Segers heeft zelf bovendien aangegeven dat hij geen behoefte heeft om mee te doen met de formatie en liever inzet om een minderheidskabinet.

Volgens Ron Kragten, politiek verslaggever bij de redactie van RTL Nieuws, zou Kaag vandaag dan ook gemeld hebben dat een coalitie met de CU definitief van de baan is. “VVD moet wat haar betreft nu met initiatief komen”, meldt Kragten op Twitter.

Nieuws
  • Twitter, telegraaf.nl
  • Pro Shots