Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

11 september opnieuw grote demonstraties voor heropening festivals en evenementen

Zaterdag 21 augustus gingen tienduizenden mensen de straat op om aandacht te vragen voor de evenementensector. Het standpunt van de demonstranten: Rutte en zijn kabinet draaien de cultuursector eigenhandig de nek om met alle maatregelen. Een reactie vanuit Den Haag bleef echter uit, dus de organisatie laat weten opnieuw de straat op te gaan.

Unmute Us

Ruim 70.000 mensen lieten zich 21 augustus horen. Letterlijk; er draaiden dj's, bands speelden op rijdende karren en ga zo maar door. Het leek wel een festival. Maar wel eentje met een droevige en tegelijkertijd dringende toon. Unmute Us, de naam van de organisatie en de gezamenlijke acties, organiseerde de boel voornamelijk omdat de cultuur- en evenementensector zich in een nijpende situatie bevindt. En dat nemen ze Rutte en zijn kabinet behoorlijk kwalijk.

Een actie met tienduizenden deelnemers, verdeeld over meerdere steden in Nederland. Dan verwacht je toch een reactie van de demissionair minister-president. Maar het bleef akelig stil in Den Haag. Tot grote frustratie van de culturele sector en evenementenbranche.

Bleef stil

In een open brief deed de organisatie Rutte en zijn kabinet een dringend verzoek om alsnog te reageren op een aantal vragen. En op de grootschalige landelijke acties.

Unmute Us eerder deze week: "Kiest u ervoor ons nog langer te negeren, dan zien wij ons genoodzaakt om nieuwe en grotere acties aan te kondigen. Zoals u heeft gemerkt zijn wij in staat tot het mobiliseren van grootschalige protesten, die ondanks hun omvang positief en vredelievend blijven. Maar verwart u onze vredelievendheid vooral niet met inschikkelijkheid. Ons geduld is op."

Maar wederom hield Rutte zich stil. Enkel demissionair minister van Economische Zaken Stef Blok gaf aan bereid te zijn ergens volgende week om tafel te gaan met enkele vertegenwoordigers van de actiegroep.

Opnieuw de straat op

Daar doet Unmute Us het echter niet voor. "Dat uit de ivoren toren niet meer komt dan een uitnodiging voor een gesprek zien wij als een zwaktebod waaruit blijkt dat ze de antwoorden ook niet hebben. Dit sterkt ons in onze overtuiging dat dit beleid gebaseerd is op willekeur", aldus de organisatie. "Wij blijven vechten voor heropening en kondigen nieuwe demonstraties aan op 11 september en roepen iedereen op om met ons mee de straat op te gaan."

Hoe de aangekondigde demonstratie precies ingevuld gaat worden, is nog niet bekend. Enkel de datum staat vast. En het doel natuurlijk: de heropening van de evenementensector.

Nieuws
  • AD
  • Pro Shots/Zuma Press