Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rellen in 010: politie had de situatie niet in de hand

Wat begon als een vredige demonstratie op de Coolsingel, liep gisteravond flink uit de klauwen. De rellen, waardoor zeker twee gewonden in het ziekenhuis zijn opgenomen en 51 aanhoudingen zijn geweest, ontstonden door een demonstratie tegen het 2G-beleid. Burgermeester Ahmed Aboutaleb erkent dat de politie de situatie niet in de hand had.

rellen rotterdam

De avond begon met een demonstratie bij de Coolsingel. Een groep van honderd personen wilde een statement maken tegen het coronabeleid. Aboutaleb zag de avond vredig verlopen en zei dat er tientallen agenten "in vredestenue" waren. "We verwachtten iets van vuurwerk, maar waren niet van plan om daar tegen op te treden. We wilden de ruimte bieden." Niet veel later werd de situatie steeds grimmiger en groeide de groep uit tot honderden personen.

Bij de ingelaste persconferentie van de Rotterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar ministerie) werd duidelijk dat de politie de situatie niet goed had ingeschat. De politie was namelijk flink in de minderheid. In het begin van de avond was er voldoende politie aanwezig om de rellen tegen te gaan, maar werden ze overvallen door een "overmacht aan relschoppers en demonstranten." De burgermeester spreekt dan ook over "een orgie van geweld" in het Rotterdamse centrum.

Zwaar vuurwerk, stenen en een waterkanon

Daarnaast zegt Aboutaleb dat de demonstratie op de Coolsingel tegen de kabinetsplannen voor een 2G-beleid niet was aangemeld bij de gemeente. Toen de situatie rond 20:00 uur uit de hand liep, werden acht ME-pelotons uit het hele land ingeschakeld om de relschoppers te bedaren. Dit ging om zo'n vierhonderd agenten.

Met een waterkanon probeerde de politie de situatie onder controle te houden. Ook werden er waarschuwingsschoten gelost, met later op de avond gerichte schoten. Maar auto's, prullenbakken, brommers, politieauto's en agenten waren niet veilig voor de Rotterdamse relschoppers. Zo werd de politie bekogeld met zwaar vuurwerk en stenen, en werden er dingen in de brand gestoken of als barricade gebruikt. Ook brandweerlieden moesten bij het blussen bescherm worden door agenten. Aboutaleb betreurt de situatie en keurt de agressie waarmee de politie te maken kreeg af. "Wat bezielt deze mensen? Geweld tegen dienders raakt me, ook de driehoek." Rond 1:30 uur was de situatie "beheersbaar" in het Rotterdamse centrum, aldus de politie.

Het is voor de Rotterdamse driehoek nog onduidelijk hoe de situatie zo geëindigd is. Met twee gewonden in het ziekenhuis, 51 arrestaties en een hoop schade kunnen we stellen dat de 'vredige' demonstratie flink uit de hand is gelopen.

De politie maakte vanmiddag bekend dat de helft van de arrestanten minderjarig is. Ook is het nog niet duidelijk of de twee gewonde relschoppers getroffen zijn door politiekogels. Dit zoekt de Rijksrecherche nog uit. Daarnaast liepen talloze politiemedewerkers gisteren lichte verwondingen en gehoorschade op. Ook werd een agent met een verwonding aan het been naar het ziekenhuis gebracht. Een andere agent is behandeld door ambulancepersoneel. Eerder meldde de politie al dat een journalist ook gewond was geraakt door de relschoppers.

Grapperhaus

Ook demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft van zich laten horen. In een verklaring laat hij weten een diepe buiging te maken "voor alle agenten en ME'ers, maar ook alle brandweermensen en andere hulpverleners die gisteren keihard hebben gewerkt om de rust in de stad terug te brengen." Ook gaat de politie en Koninklijke Marechaussee keihard optreden tegen de Rotterdamse relschoppers. Zij vallen namelijk onder het snelrecht en zullen hoogstwaarschijnlijk een onvoorwaardelijke gevangenisstraf krijgen. Ook moeten ze betalen voor de schade die ze hebben aangericht.

Nieuws
  • Nu.nl, RTL Nieuws
  • Pro Shots