doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Vrijgezellen bang om weer te daten na lockdowns

FOMO kende je waarschijnlijk al. De term staat voor 'fear of missing out' en wordt gebruikt om de angst te beschrijven wanneer je het idee hebt iets mis te lopen. Maar vrijgezellen schijnen nu te kampen met een ander afkortinkje: FODA (fear of dating again). Ja, ja, vrijgezellen schijnen bang te zijn om weer te daten na de lockdown. Het is wat.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-61e4e0874f478 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e4e0874f478 img{#fig-61e4e0874f478 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61e4e0874f478 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e4e0874f478 img{#fig-61e4e0874f478 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61e4e0874f478 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e4e0874f478 img{#fig-61e4e0874f478 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61e4e0874f478 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61e4e0874f478 img{#fig-61e4e0874f478 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Daten

De kroegen zijn weer deels open, het EK is lang en breed afgelopen, de Olympische Spelen zijn achter de rug, tijd om de stoute datingschoenen weer uit de kast te trekken. Even wat rubbers inslaan, zodat je veilig aan zo'n afspraakje kunt beginnen. En wellicht je slag slaan op internet door nieuw 'gereedschap' voor in de slaapkamer aan te schaffen, mocht het überhaupt zover komen.

Maar geloof het of niet, veel vrijgezellen schijnen nogal op te zien tegen het opnieuw betreden van de wondere wereld van het daten, blijkt uit onderzoek van een grote dating-app.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Hinge, zoals de app met wereldwijd meer dan 5 miljoen gebruikers heet, deed een onderzoek onder het vrijgezelle volk. Wat blijkt? 44% van hen schijnt last te hebben van FODA (fear of dating again).

Sociale vaardigheden afgetakeld

Volgens het onderzoek zijn de meeste van die angstige en bevende vrijgezellen vooral bang dat hun sociale vaardigheden niet meer voldoen. Vlotte babbelaars die veranderd zijn in stotterende, onzekere types. Galante en grappige heren die in de lockdown getransformeerd zijn in botte horken. Verleidelijke schone dames die in plaats van met hun haar te spelen, een knetterscheet laten tijdens een dinertje bij kaarslicht. Dat soort dingen, zo stellen wij ons voor.

Reden voor deze aftakeling van primaire sociale vaardigheden zou de lockdown zijn. Een periode waarin veel mensen vaak thuiszaten, minder contact hadden met anderen en al helemaal in mindere mate nieuwe mensen ontmoetten. Het gevolg: weinig daten en flirten. En wat je niet doet, verleer je. Althans, daar is een deel van die vrijgezellen van overtuigd.

Andere redenen

Sociaal ingedut dus, wat een ellende. Toch is dat niet de enige reden waarom vrijgezellen er tegenop zien om Tinder aan te slingeren of iemand in de kroeg aan te spreken. Sommigen zijn blijkbaar bang om corona op te lopen tijdens een date.

Covid doet meer dan het veroorzaken van FODA

De enige remedie lijkt: gewoon doen. Al spelenderwijs (her)leert men. Dan een ander fenomeen dat door corona een vlucht heeft genomen: meer 'natuurfilms' kijken op internet. En dan niet die met voice overs van David Attenborough, maar video's met hoofdrollen voor Sasha Grey, Asa Akira of om het even dichter bij huis te houden: Kim Holland. Juist, 18+ films.

Die zijn we met z'n allen meer gaan kijken sinds corona is uitgebroken, blijkt uit een ander onderzoek. In Nederland is er op dit vlak zelfs een toename van meer dan 14%. Op zich een prima bezigheid en iets wat een groot deel van de Nederlanders doet, maar het wordt vervelend als het kijken van die 'adult content' dwangmatig wordt. En daar zijn sommige seksuologen en psychologen wel bang voor. Vooral bij zo'n verandering in kijkgedrag door zoiets als de coronacrisis.

Dopamine

Waarom zijn we dan meer met een box tissue's voor onze laptops, tv's en smartphones gaan zitten? Dat is de vraag. Meer tijd thuiszitten, geeft meer gelegenheid. Bovendien leidt het af van de problemen om je heen. Door de hand aan jezelf te slaan, maak je allerlei stofjes aan in je hersenen die je tijdelijk even aan iets anders doen denken. Stofjes die echter ook behoorlijk verslavend kunnen werken.

De inmiddels overleden wetenschapper dr. Judith Reisman noemde het kijken naar pikante films een verslavende ‘drugscocktail’, die hormonen als testosteron, oxytocine, dopamine en serotonine opwekt in het lichaam. Kijk je vaak, dan heeft dit effect op de hersenen. Het verandert volgens Reisman zelfs de structuur van je grijze massa. Let wel: het gaat dan om het echt heel veel en heel dwangmatig kijken. Niet om enkele keren per week met een goed glas wijn op je Chesterfield-bank een kwaliteitsvideo consumeren. Daar is op zichzelf niks mis mee natuurlijk.

Het devies lijkt in ieder geval: alles met mate. Zo is het meer een hobby dan een verslaving, en houd je tenminste nog tijd over om de deur uit te gaan voor een date. Als je durft, tenminste.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws