Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Enorme rij bij Carré voor afscheid Peter R. de Vries

In het Koninklijk Theater Carré kan iedereen die dat wil een laatste groet brengen aan de Peter R. de Vries. Daar hebben veel mensen gehoor aan gegeven. Inmiddels staan er enkele honderden mensen te wachten om afscheid te nemen.

Enorme rij bij Carré voor afscheid Peter R. de Vries

Hoewel Carré pas om 11.00 uur de deuren opende, stonden enkele mensen al om 7.00 uur vanochtend in de rij. “Ik wilde met die warmte niet te lang in de rij staan”, zegt een vroege vogel. Hij moest en zou afscheid nemen van Peter R. de Vries, die hij een held noemt. “Ik vind het heel erg, het doet me heel erg zeer”, vertelt een vrouw die iets verderop in de rij staat. “Het is hartverscheurend, ik krijg er kippenvel van.”

Rouw

Heel Amsterdam staat stil bij het verlies van de bijzondere misdaadverslaggever. Op het stadhuis van de hoofdstad hangen de vlaggen woensdag en donderdag, wanneer in besloten kring afscheid wordt genomen van Peter R. de Vries, halfstok. “Hiermee staan we stil bij het afscheid van Peter R. de Vries. Onze gedachten en medeleven gaan uit naar zijn familie”, tweet de gemeente.

Ook buiten Amsterdam wordt Peter R. de Vries herdacht. Zo draaiden verschillende Nederlandse radiozenders om klokslag 11.00 uur vanochtend het nummer A Whiter Shade of Pale van Procol Harum, het lievelingsnummer van de misdaadjournalist.

De Gouden Tip

De nabestaanden van Peter R. de Vries vragen mensen die afscheid willen nemen een donatie te doen aan Stichting De Gouden Tip. Dit is een inzamelingsactie die de misdaadverslaggever kort voor zijn overlijden heeft opgezet om de verdwijning van Tanja Groen uit 1993 op te lossen. Onlangs werd het eerste doel van één miljoen euro behaald.

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever

De Vries was jarenlang een van ‘s lands meest bekende en gerespecteerde misdaadverslaggevers. Zijn programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever stopte vorig jaar na maar liefst zeventien jaar op de buis. De Vries onderscheidde zich door zich op grote, ruchtmakende cases te storten. Zo wist hij met een verborgen camera een bekentenis van Joran van der Sloot te krijgen in de zaak Natalee Holloway. Ook toonde hij aan dat prinses Mabel Wisse Smit en Klaas Bruinsma elkaar beter hadden gekend dan de (toen aanstaand) prinses had doen voorkomen.

Marengo-proces

De afgelopen maanden was De Vries betrokken bij het Marengo-proces. Binnen dit proces is hij de vertrouwenspersoon en woordvoerder van Nabil B. Dit is de kroongetuige. De zaak Marengo draait om verschillende georganiseerde moorden en heeft veel stof op doen waaien. Verschillende betrokkenen zijn namelijk vermoord. Zo is de vorige advocaat van Nabil B. al vermoord, en ook zijn broer is neergeschoten. Halverwege 2019 maakte De Vries bekend dat hij op een dodenlijst zou staan van hoofdverdachte Ridouan T.

Schietpartij

Dinsdag 6 juli werd De Vries neergeschoten in Amsterdam. Volgens de NOS zouden er vijf schoten zijn gelost, en volgens het ANP vier. De Vries werd daarbij in elk geval door zijn hoofd geschoten. Een ambulance heeft hem vervolgens zwaargewond naar het VUMC gebracht. Daar vocht hij voor zijn leven. Binnen een uur na de aanslag arresteerde de politie twee mannen: de 35-jarige Poolse man Kamil E. en de 21-jarige Delano G. uit Rotterdam. Beiden geen onbekenden van de politie. Het onderzoek naar hen loopt nog. Hun voorarrest werd afgelopen vrijdag verlengd.

Misschien ook voor jou:
Wie zijn Delano G. en Kamil E., de verdachten in de zaak Peter R. de Vries?
Nieuws
  • RTL Boulevard
  • EM-Press / Patrick van Emst / Brunopress.nl