Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Maximaal 15 km/u in straten zonder voetpad moet norm worden' 

Als het aan de SWOV ligt wordt de maximumsnelheid op elke straat zonder voetpad 15 kilometer per uur. De huidige limiet van 30 kilometer per uur zou op dit soort wegen nog te gevaarlijk zijn.

'Maximaal 15 km/u in straten zonder voetpad moet norm worden' 

Volgens Peter van der Knaap van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is het slecht gesteld met het ontwerp van nieuwe woonwijken. Er wordt op dit moment teveel nieuwbouw neergezet waarbij sprake is van zogeheten 'lange rechtstanden'.

Dit zijn straten waarbij er over een flinke afstand geen voetpad aanwezig is. Omdat dit de verkeersveiligheid in het geding brengt pleit hij voor een lagere maximumsnelheid.

30 is te snel

Volgens de SWOV-directeur is de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in dit soort gebieden veel te hoog. De inwoners zouden zich zorgen maken over de veiligheid van hun kinderen, die noodgedwongen tussen de voertuigen moeten lopen. Vooral bestelbussen en hard optrekkende, fluisterstille elektrische auto's zouden een bedreiging vormen.

Van der Knaap is het roerende met de bezorgde ouders eens: "En die ouders hebben vaak gewoon gelijk, want een automobilist heeft bij [30 kilometer per uur] 13 meter nodig om tot stilstand te komen. Die 13 meter heeft een spelend kind niet.”

Niets nieuws

Van der Knaap stelt dat zijn voorstel niets nieuws is: op zogeheten woonerven wordt de lagere snelheid al toegepast. Volgens Veilig Verkeer Nederland is het probleem dat die regeling niet geen verplichting is. De organisatie pleit ervoor dat gemeenten in het vervolg gewoon voetpaden aan gaan leggen. Doen ze dit niet, dan moet de snelheid omlaag.

Nieuws
  • Mercedes-Benz, VVN