Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

928 staatsgeheime documenten aangetroffen bij verdachte NCTV-medewerker

De 64-jarige verdachte werd vorig jaar in oktober aangehouden op Schiphol. Hij wilde een reis naar Marokko maken en had volgens de officier van justitie gegevensdragers bij zich.

Geheime documenten

Het Openbaar Ministerie maakte op een pro-formazitting bekend dat de politie bij de medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bijna 928 staatsgeheime documenten heeft aangetroffen. Onder andere 345 documenten van de inlichtingendienst AIVD en 65 documenten van de militaire inlichtingendienst MIVD werden gevonden.

Marokkaanse spion

De verdachte, Ab el M., kwam door een ambtsbericht van de AIVD in beeld bij justitie. In dit bericht zou hebben gestaan dat El M. mogelijk een Marokkaanse spion was. Ook zou zijn gemeld dat de verdachte staatsgeheime informatie bij hem thuis bewaarde en twee keer deze informatie had uitgeprint.

Volgens de AIVD had El M. ten minste sinds 2020 contact met de directeur contra-inlichtingen van een Marokkaanse inlichtingendienst. 'En dat was geen contact die hij nodig had voor zijn werk', aldus het OM. Daarnaast zou de dienst ook op de hoogte zijn van het feit dat Ab el M. regelmatig naar Marokko reisde. De vliegtickets zouden zijn geregeld door deze contra-inlichtingen directeur.

In de telefoon van de verdachte werden telefoonnummers aangetroffen van vier medewerkers van de Marokkaanse geheime dienst Direction Générale d'Etudes et de Documentation.

Videobeelden

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de verdachte vaak in Den Haag aan het werk was toen er geheime documenten werden uitgeprint. Op videobeelden zou zelfs te zien zijn dat El M. documenten uitprint en deze vervolgens in zijn tas stopt.

Op 26 oktober 2023 besloot justitie in te grijpen en El M. aan te houden op Schophol. Op het moment van arrestatie had de verdachte volgens de officier van justitie meer dan 100 geheime documenten bij zich, waaronder 23 met staatsgeheime informatie. De documenten kwamen uit de periode van 2007 tot 2023.

Eén van de documenten die Ab el M. bij zich zou hebben gehad was een analyse van de AIVD uit het jaar 2021. Er stond informatie in over de Marokkaanse inlichtingenactiviteiten in Nederland, wat nog altijd actueel is. De openbaarmaking van deze analyse levert volgens de AIVD ernstige schade op aan de vitale belangen van de staat, zo liet het OM weten.

Medeverdachte collega

Volgens het OM bestaat er de kans dat het contact met de Marokkaanse inlichtingendienst al sinds 1995 bestaat. Verdachte El M. verscheen zelf niet op de zitting. Hij zou zich beroepen op zijn zwijgrecht en volgens zijn advocaat is hij loyaal geweest aan Nederland en de staatsveiligheid. De verdachte zou eerder werkzaam zijn geweest bij de politie en de Nederlandse inlichtingendiensten. Dit werkverleden zou de reden zijn dat Ab el M. niets kwijt kan over zijn activiteiten.

Naast El M. is er op 26 oktober ook nog een vrouwelijke voormalige collega aangehouden. Volgens het OM hielp de vrouw hem bij het printen van de documenten. Zij ontkent te weten wat verdachte Ab el M. met de documenten deed. Inmiddels is de vrouw alweer een tijd op vrije voeten, maar blijft zij verdachte in deze zaak.

Misdaad
  • AD, NOS
  • Adobe Stock