Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Medewerkers van de politie en terrorismebestrijding worden verdacht van lekken van staatsgeheimen

Twee mensen worden ervan verdacht staatsgeheimen te hebben gelekt. Het gaat hier om een medewerker van de politie en een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

politie

De NCTV is vooral bekend van het Dreigingsbeeld Terrorismebestrijding Nederland (DTN). Dat dreigingsbeeld meten zij vier keer per jaar. Daaruit maken ze op wat het actuele dreigingsniveau van terroristen in Nederland op dat moment is.

Onderzoek

Twee mensen worden er momenteel van verdacht dat zij deze gegevens hebben gelekt. Om precies te zijn gaat het hier om een 35-jarige vrouw uit Gouda en een 64-jarige man uit Rotterdam. De vrouw is een voormalige medewerkster van de NCTV. Zij werkt sinds kort bij de politie. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De Rotterdammer is een medewerker van het NCTV. Ook neemt hij enkele taken op zich bij de landelijke politie. Momenteel zitten de verdachten in beperkingen. Dat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Dinsdag zijn de verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat de twee veertien dagen in de gevangenis moeten blijven.

De Rijksrecherche doet momenteel onderzoek naar deze zaak. Ze hebben al verschillende doorzoekingen gedaan. De onderzoekers doen hun werk onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Lopende het onderzoek kan er geen extra informatie vrijgegeven worden door het OM.

Misdaad
  • RTL Nieuws, Openbaar Ministerie
  • Adobe Stock