doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Wallen-ondernemer Cor van Dijk: 'Wat wil Femke Halsema dan? Van de wallen een vinex-wijk maken?

Uit de editie van 23 juni 2021: Hoe gaat het met het Red Light District nu corona eindelijk onder controle lijkt? Sinds de pandemie kon je een kanon afschieten op de Wallen, waar je normaal over de hoofden kan lopen. Bovendien wil de Amsterdamse burgermeester Femke Halsema er eigenlijk geen blote borst meer zien. Panorama ging op audiëntie bij Cor van Dijk, algemeen directeur van de Jan Otten Groep, de ras-ondernemers achter onder andere het erotische theater Casa Rosso en de iconische Bananenbar.
@media (max-width: 679px){#fig-638cefbcb3585 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-638cefbcb3585 img{#fig-638cefbcb3585 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-638cefbcb3585 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-638cefbcb3585 img{#fig-638cefbcb3585 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-638cefbcb3585 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-638cefbcb3585 img{#fig-638cefbcb3585 img.lazyloading{width: 728px;height: 410px;}}Wallen-ondernemer Cor van Dijk: 'Het Red Light District is het kleinste dorp van Nederland'
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');

Toen we hier zojuist naartoe liepen, was het zo goed als uitgestorven op de, overigens zonovergoten, Wallen. We zijn drie raamprostituees, een paar vuilnismannen, twee agenten op een fiets en een handvol Britten tegengekomen, die nog niet eens dronken waren.

Wordt het ooit weer zo druk op de Wallen als voor corona?

“Het is vandaag, even kijken, woensdagmiddag één uur. Dan is het hier nooit zo heel erg druk.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Ook niet met mooi weer. Druk is het op vrijdag- en zaterdagavond, na elf uur en tot ongeveer twee uur ’s nachts. Behalve tijdens corona. Tijdens corona was het hier elke dag en avond uitgestorven. We hebben toen wel heel even voor ons voortbestaan gevreesd. Ik ben absoluut geen bange man – en Jan Otten al helemaal niet – maar we knepen hem wel even. Al dacht ik al wel snel: als wij omvallen, dan valt de halve wereld om. Dat kan niet anders. Meteen toen de eerste lockdown eraan kwam, zijn we hier als een gek aan het werk gegaan. Jan, onze steun en toeverlaat Chris en ik. Wij gingen trouwens met al onze zaken eerder dicht dan van Den Haag nodig was. We waren er snel bij. We zagen de bui al hangen en veel van onze artiesten komen uit Oost-Europa en van nog verder weg. Die wilden heel graag naar hun familie toe, voordat ook de grenzen dicht zouden gaan en dat niet meer zou kunnen. Heel begrijpelijk.”

Jullie gingen keihard aan het werk, terwijl de Wallen uitgestorven waren?

“Absoluut! Kijk, je zou het misschien niet zo snel denken, maar wij zijn als bedrijf bijna hetzelfde als ieder ander ‘gewoon’ Nederlands bedrijf. Ook wij hebben, naast onze bijzondere erotische artiesten, mensen in dienst voor de administratie, voor de schoonmaak, voor de ICT, voor de dagelijkse gang van zaken, zeg maar.

En aan die kant zijn we gaan reorganiseren. Dat was niet leuk, maar wel noodzakelijk. Want mede daarom zijn we niet omgevallen. We hebben uitstel van belasting gevraagd en gekregen, die betalen we uitgesmeerd over de komende vijf jaar. Onze werknemers zaten in de NOW-regeling. En, ook niet onbelangrijk, onze zaken zitten grotendeels in vastgoed dat van ons is. Dat is ook tijdens de coronacrisis ons grote geluk geweest. Kijk, je kunt wel korting vragen aan je huisbaas, maar korting is uiteindelijk alleen maar korting. Dan blijft er altijd een te betalen bedrag over. De Casa Rosso is van ons. Het merk, de sfeer, de unieke beleving – en dus ook de stenen.”

‘De Casa Rosso is inmiddels weer open. Daar zijn we heel blij mee. Normaal kunnen 184 mensen de live-voorstelling in Casa Rosso bekijken, nu zijn dat er nog vijftig’

Toen we er zojuist langsliepen, zagen we dat jullie kunnen uitbreiden. Het grote pand naast de Casa Rosso staat te koop!

“Ja, en weet je voor hoeveel... De vastgoedprijzen in Amsterdam, daar krijg je het misschien nog warmer van dan van een voorstelling in Casa Rosso. Maar sowieso kunnen we het niet betalen nu, want al het geld dat we hadden, hebben we nodig gehad. Qua werkkapitaal zijn we ongekend achteruit geboerd. Maar ik zou het pand wel heel graag willen hebben. De kleedruimten en de douches voor de artiesten in Casa Rosso bevinden zich boven de ruimte waar de computers van de show staan, die het licht aansturen en meer. Als er ooit lekkage komt, berg je dan maar, dan zijn we nog niet jarig. Aan de andere kant zit er op dat pand een vergunning voor raamprostitutie en aan prostitutie doen wij niet.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Waarom niet?

“Kijk, de Wallen, of meer precies het Red Light District, dat bestaat uit een aantal onderdelen. Haal je één zo’n onderdeel weg, dat stort het hele kaartenspel in elkaar.

Dan is het Red Light District het Red Light District niet meer. We hebben elkaar dus allemaal nodig. Het een kan niet zonder het ander. De roodverlichte ramen, de sekswerkers. De horeca, de kroegen en de restaurants. De coffeeshops. En het erotisch entertainment. Dat is allemaal met elkaar verbonden.

En in dat laatste, in erotisch entertainment, daar zijn wij goed in. Dus dat doen we. We hebben ook wat horeca, maar ook die zaken zitten allemaal in de sfeer van de erotiek.”

Zoals de Hospital Bar. We citeren de website: “Droom je ervan om in de watten te worden gelegd door een sexy verpleegster? Laat je verwennen door de prachtige dames van de Hospitalbar.

Maak het jezelf gemakkelijk op een van de ziekenhuisbedden en neem een drankje. De verpleegsters zorgen ervoor dat het jou aan niets ontbreekt.”

“Ja! Leuk, hè? Ben je er al eens geweest? Dat moet je echt een keer gezien hebben. En duur is het niet. 25 euro. En dan krijg je ook nog twee gratis drankjes.”

Of De Bananenbar: “De leukste én verrassendste erotische bar op de Amsterdamse Wallen. Overbodig om te vertellen dat de banaan de hoofdrol speelt bij de Bananenbar en we hebben het hier niet over een cocktail. Schaars geklede dames laten je hart sneller kloppen en wij zullen ervoor zorgen dat je glas altijd gevuld is!”

“Hartstikke mooi! En waar ter wereld vind je het? Zoek nog maar eens een live-peepshow. Vind je niet. Op de Wallen is er nog een.

En die is van ons. Voor 2 euro maak je dat mee. Het is nog altijd een groot succes. Zelfs nu, nu je op internet alles kunt zien wat je wilt zien. Live is het toch anders.”

Lees verder op de volgende pagina.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below-content_article');