De multinational werd voor de rechter gesleept door leden van onder andere Milieudefensie, Greenpeace, Fossielvrij NL en de Waddenvereniging. Zij vinden dat de oliemaatschappij een te groot aandeel in de klimaatverandering heeft, en daarmee de gewone burger in gevaar brengt. De rechter sprong hen vandaag na een lange strijd in de rechtszaal bij.
"Shell moet het zijne doen om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van gevaarlijke klimaatverandering”, waren de woorden van de rechter. "Het oliebedrijf is verplicht via zijn concernbeleid om eind 2030 de CO2-uitstoot van de Shell-groep, zijn toeleveranciers en afnemers streng terug te brengen met netto 45 procent ten opzichte van het niveau van 2019."
Voor Shell betekent het verhuizen of een gigantische lading windmolens neerzetten en dan weer een rechtszaak tegen krijgen omdat ze zich dan weer schuldig maken aan horizonvervuiling. het belangrijkste gevolg van de rechtszaak is echter niet voor het oliebedrijf, maar voor de rest van de wereld, want nu is de toon gezet: een bedrijf kan aangepakt worden omdat het naar de smaak van justitie te veel CO2 uit de schoorsteen laat stijgen. Daar zullen de komende tijd ongetwijfeld nog heel wat rechtszaken door uit de grond gepompt worden.
- Pro Shots