Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

NAC-supporter overleden tijdens rellen: 'In alle opzichten een zwarte dag voor de club en de stad'

De supporter van NAC die zondag onwel werd tijdens rellen na de play-offwedstrijd tegen NEC in Breda is overleden. Diverse media melden dat de hulpverleners tijdens de reanimatie werden bekogeld met vuurwerk. Fanzine De Rat, een website van NAC-supporters, schetst een wat genuanceerder beeld van het incident.

NAC-supporter

De rellen braken uit na de finale van de play-offs op zondag. NAC verloor de wedstrijd van NEC (1-2), waarna een deel van de supporters zich buiten het stadion op de politie en ME richtte. Dat gebeurde volgens de politie met vuurwerk, stenen en glaswerk. Ook zou er geprobeerd zijn een ME-busje in brand te steken. Met de agenten er nog in.

Supporter onwel

Precies ten tijde van alle oproer werd vlakbij een NAC-supporter onwel. Een fan die volgens Fanzine de Rat, een website van NAC-supporters, niks te maken had met de rellen. "Voor de duidelijkheid, Ronald deed niet mee aan de ongeregeldheden en was na een teleurstellend Avondje NAC gewoon op weg naar huis. Net voorbij het tunneltje stortte hij in elkaar."

Toen het ambulancepersoneel hem te hulp schoot, werden ook zij bekogeld met vuurwerk, aldus Omroep Brabant. En Fanzine De Rat schetste in eerste instantie eenzelfde beeld: "De omstandigheden waaronder de reanimatie heeft plaatsgevonden zijn barbaars, laten de heethoofden dit bericht dan ook in zich opnemen en zich diep diep diep kapot schamen. Een man die vecht voor zijn leven bekogelen met stenen en fakkels, daar past alleen de zwaarste straf bij."

'Een groep andere supporters ging gearmd om het slachtoffer heen staan, om zo ruimte te creëren voor de hulpdiensten'

De Rat heeft het statement inmiddels echter genuanceerd, waardoor er een ander beeld ontstaat van de gebeurtenissen op zondag. Namelijk een waarbij meerdere supporters juist de eersten waren die het slachtoffer te hulp schoten. Onder andere door reanimatie toe te passen en arm in arm ruimte te maken voor het ambulancepersoneel.

Fanzine De Rat: "Direct na de ineenstorting gingen twee supporters, bij de Ratdaxie bekend, over tot reanimatie. Even later kwam de brandweer. Een groep andere supporters ging gearmd om het slachtoffer heen staan, om zo ruimte te creëren voor de hulpdiensten. Daarbij werden de relschoppers hard- en zachthandig weggestuurd."

Vlam in de pan

De vlam sloeg volgens Fanzine De Rat pas in de pan toen er een arrestatie team langskwam om iemand op te pakken en daarbij ook onschuldige omstanders raakte. De Rat: "Bij deze schermutseling zou ook een fakkel door de lucht zijn gevlogen, maar is niet bij het slachtoffer terecht gekomen."

Poging tot doodslag

Tot nu toe hebben twaalf agenten aangifte gedaan naar aanleiding van de rellen in Breda. Ofwel van zware mishandeling, ofwel poging tot doodslag. Inmiddels zijn er zes relschoppers opgepakt. Deze zitten allemaal nog vast en worden verdacht van openlijke geweldpleging. Volgens de politie is er nog kans dat daar andere verdenkingen bij komen.

Nieuws
  • Omroep Brabant, NOS
  • Pro Shots