T.k. gevraagd!
Waakhond Moet levensgevaarlijk zijn.
Mag ook eigen baas gebeten hebben.
Hoe gevaarlijker hoe liever!
Tel. 0165-534583
Zo luidde de tekst van een speurder die in 1998 de redactie van Panorama triggerde om daar eens dieper in te duiken. Het resulteerde in een opzienbarend verhaal. “Afschrikwekkende honden vormen nog steeds het beste antiinbraaksysteem. Vandaar dat steeds meer bedrijven bijtgrage viervoeters inzetten. Panorama dook in het grijze circuit van de handel in deze dieren en stuitte op valse honden en... bazen.”
Zoals een man uit Brabant: “Het enige dat ik met die beesten moet kunnen, is ze met mijn hondenkar naar mijn opdrachtgevers brengen. Verder niks.
(…) Ik zal een keer of zeven met hondenbeten in het ziekenhuis terecht zijn gekomen. Maar dat hoort er gewoon bij. Vroeger werkte ik op de bouw. Daar trapte ik ook weleens in een spijker.
Eén hond presteerde het om me in mijn rug te bijten. Die heb ik aan een autobedrijf verkocht, waar hij nog twee jaar lang heeft gezeten. ’s Morgens werd hij met voer in zijn kennel gelokt. Als iedereen ’s avonds was vertrokken, werd met een lang touw de deur van zijn kennel opengezet. Na twee jaar was het personeel het beest zat. Hij is toen afgemaakt.” De Oost-Brabantse ‘hondenliefhebber’ blijft liever anoniem:
” Anders heb ik zo iemand aan de lijn die zegt dat ik geen erkend beveiligingsbedrijf heb. Maar ik doe dit al jaren en ik ga er gewoon mee door.” De man beschikt over acht honden, die elke avond in koppels worden uitgezet bij vier bedrijven. “Samen zijn ze sterker. Een agent loopt ’s nachts toch ook liever met een maat over straat?” Was dit verhuren van valse honden in 1998 nog mogelijk, tegenwoordig wordt er veel strenger gelet op valse en bijtende honden. Desondanks worden er in Nederland jaarlijks nog zo’n 150.000 mensen door een hond gebeten. Meer dan de helft van deze bijtincidenten (56 procent) is veroorzaakt door rassen die een groter risico hebben op agressief gedrag; Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers. Deze rassen staan vermeld in het rapport ‘Hoog-risico honden, een bijtend probleem?’ van Bureau Beke en de Universiteit Utrecht. De meeste incidenten gebeuren in huiselijke kring en dan zijn kinderen vaker het slachtoffer dan volwassenen. Buiten worden volwassenen vaker gebeten dan kinderen. Gemiddeld is ruim dertig procent van alle bijtincidenten zo ernstig dat er een dokter of een ziekenhuis aan te pas moet komen.
‘Ik zal een keer of zeven met hondenbeten in het ziekenhuis terecht zijn gekomen. Maar dat hoort er gewoon bij’
Hoe ernstig de slachtoffers van zijn waakhonden er aan toe zijn, houdt de Brabantse hondenverhuurder nog wel eens bezig, maar Rien Verwijs (destijds 52), een autohandelaar uit Roosendaal, maakt zich daar helemaal niet druk om. Hij is ook de man die de eerder genoemde advertentie plaatste. In het artikel uit 1998 zegt hij: “Zeven stuks heb ik nu zitten. En ze kunnen me niet vals genoeg zijn.” Verwijs vraagt in advertenties in regionale bladen al jaren regelmatig om een ‘levensgevaarlijke waakhond, een echte bijter. Hoe gevaarlijker hoe liever’. En aan zijn zeven super-opgefokte honden te zien met resultaat. ’s Nachts laat hij de honden in koppels los op het terrein van de autohandel, dat met hekken in drie gedeelten is opgesplitst. Dubbele hekken welteverstaan, anders bijten de beestjes elkaar door het gaas heen ongelukkig. Diefstal en inbraken behoren voor de autohandelaar allang tot het verleden. “De enige keren dat er nog wordt gestolen, is overdag. Als de honden in hun hokken zitten. ’s Nachts zijn zij de baas op het terrein. Hun terrein. Een hond die waakt op zijn eigen territorium, verdedigt dat met zijn leven.”