Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De terugkeer van oude vrienden

We horen en lezen veel over cocaïne, xtc en crystal meth, maar momenteel is er een wat ouderwets aandoende handel weer in opkomst: sigaretten en wiet.

De terugkeer van oude vrienden

Het heeft allemaal te maken met de economisch wat zware tijden voor sommige lagen van de Nederlandse bevolking. Op die momenten wordt teruggevallen op de wat traditionelere vormen van illegaal geld verdienen.

Uit het milieu zijn er berichten dat achter heel veel voordeuren geteeld wordt in wiet. Mensen maken gebruik van een zeer eenvoudig te installeren en weg te stoppen kassysteem waarin een paar plantjes geteeld kunnen worden. Hoewel het spreekwoord luidt: ‘wiet is verdriet’, levert het toch voor heel veel mensen dat extra zakcentje op dat ze zo goed kunnen gebruiken in deze tijden. Ook de illegale handel in sigaretten heeft het afgelopen jaar een grote vlucht genomen. Mensen mogen dan wat minder geld hebben door de coronacrisis, maar dat betekent niet dat ze ineens niet meer verslaafd zijn. En dus zoeken ze hun dagelijkse saffie op een andere manier. Onlangs zijn er meerdere panden binnengevallen door de FIOD en de Douane omdat daar op grote schaal illegale sigaretten worden gemaakt. Daarbij zijn vooral veel Polen en Oekraïeners aangehouden. Hen wacht een forse straf omdat ze stelen van de staat: door de illegale sigarettenhandel loopt de staat miljoenen aan accijnzen mis die ze heffen op de legale handel in sigaretten.

Misdaad
  • iStock