doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Nederlandse goeroe voor de rechter: ‘Slachtoffers moesten eigen bloed oplikken’

Vandaag moet de Nederlandse goeroe ‘wrede’ Wilri W. zich bij de rechtbank in Duisburg verantwoorden voor zijn daden als ‘spirituele leider’ van Balance Recovery Life Center in Wesel. Hij staat terecht voor verkrachting, mishandeling en vrijheidsberoving van tal van leden van de door hem opgerichte gemeenschap. “Eigenlijk zou het beter zijn als hij niet meer vrijkomt. Dat is voor niemand goed.”
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Nederlandse goeroe voor de rechter: ‘Slachtoffers moesten eigen bloed oplikken’

In totaal staat W. terecht voor 38 strafbare feiten. In 29 van die gevallen gaat het om lichamelijke mishandeling. W., die zijn volgelingen dwong om volgens zijn ‘esoterische’ filosofie te leven, zou hen op talloze manieren hebben mishandeld als ze niet gehoorzaamden. Mensen werden bewerkt met paraplu’s en metalen staven. Ze kregen brandwonden toegebracht, werden met hun gezicht tegen de muur geramd en zouden opgesloten worden in een tuinhuis.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Sekte

De volgers van de 57-jarige Nederlander leefden gezamenlijk, onder andere in huizen van W. in het Duitse Wesel en Hamminkeln. Ze exploiteerden ook een aantal restaurants, waar ze samen werkten. Ondertussen zouden ze financieel kaalgeplukt worden door de zelfbenoemde spirituele leider.

Sommige volgers zouden door W. gedwongen worden om seksuele handelingen bij hem en bij elkaar te verrichten. Gehoorzaamden ze niet, dan werden ze bestraft door de ‘goeroe’, die over hen heen plaste en ze dwong om hun eigen bloed van de vloer en van de muur te likken. De lijfstraffen werden steeds heftiger en de volgelingen werden met de minuut banger voor W. Uiteindelijk, op 6 augustus 2020, stapte een aantal leden naar de politie om gezamenlijk aangifte te doen.

Hoop op tbs

Nadat bekend werd dat W. voor de rechter zou moeten verschijnen, kwamen zijn zus en moeder met een interview in De Gelderlander. “Mijn zoon heeft echt vreselijke dingen gedaan”, vertelde zijn moeder destijds. Ze hoopt dan ook op een jarenlange gevangenisstraf met tbs. Vooral dat laatste, omdat W. volgens zijn moeder opnieuw de fout in zou gaan wanneer hij niet behandeld wordt. De zus van W. deed er zelfs een schep bovenop: “Eigenlijk zou het beter zijn als hij niet meer vrijkomt. Dat is voor niemand goed.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws