doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Bij de politierechter: 'Een kerstdiner met een staartje'

Margootje oogt klein en onschuldig als een kind, maar vergis je niet: ze kan zuipen als een dokwerker. En maak haar dan vooral niet kwaad...
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-650e97c10b9e9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650e97c10b9e9 img{#fig-650e97c10b9e9 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-650e97c10b9e9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650e97c10b9e9 img{#fig-650e97c10b9e9 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-650e97c10b9e9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650e97c10b9e9 img{#fig-650e97c10b9e9 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-650e97c10b9e9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650e97c10b9e9 img{#fig-650e97c10b9e9 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Bij de politierechter: 'Een kerstdiner met een staartje'

Vanwege haar opvallend kleine postuur en haar kinderlijke, jongensachtige voorkomen gebruiken vrienden en bekenden van Margot* haar voornaam vrijwel uitsluitend in de verkleinvorm: Margootje. Wie niet beter wist zou inderdaad denken dat er een kind voor de rechter zit. Een jongen van hooguit 14 jaar. Maar dat is Margootje niet. Ze is een volwassen vrouw van 29 en een trotse moeder. Met een alcoholprobleem en te veel foute vrienden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

“Ik steek hem neer! Laat me erlangs, ik vermoord hem!” brieste Margootje woedend terwijl ze wild met een keukenmes stond te zwaaien. Haar vriendin moest naar eigen zeggen achteruit springen om er niet door geraakt te worden. Die avond op het politiebureau blies Margootje 855 ugl, oftewel een alcoholpromillage van 2.0. Of zoals de officier het nog duidelijker verwoordt: “U was gewoon knetterbezopen.”

“Klopt,” zegt Margootje met een stem die een exacte kopie lijkt van het kenmerkende hese stemgeluid van wijlen Bart de Graaff.

Zelf weet ze zich van het voorval weinig tot niets meer te herinneren. Het begint allemaal op tweede kerstdag, als bij haar thuis een kerstdiner plaatsvindt waar de drank rijkelijk vloeit. Terwijl Margootje de volgende dag de kater probeert te verjagen met nog meer alcohol krijgt ze het op WhatsApp aan de stok met een van haar beste vriendinnen die ook bij het diner aanwezig was. Zij heeft de avond ervoor een flinke hoeveelheid wiet bij Margootje laten liggen, appt ze, maar hoe goed Margootje ook zoekt, de wiet vindt ze nergens.

Haar vriendin gelooft haar niet. Ze weet zeker dat Margootje de wiet heeft en beschuldigt haar van diefstal. Dat gaat Margootje te ver. Ze schiet in haar jas en stormt de deur uit om bij de vriendin verhaal te gaan halen. Ze woont twee straten verderop.

‘Ik steek hem neer! Ik vermoord hem!’ brieste de knetterbezopen Margootje terwijl ze wild met een keukenmes stond te zwaaien

Maar eenmaal bij haar vriendin gaat het met geen woord meer over de verdwenen wiet. Margots vriendin blijkt namelijk bezoek te hebben van een man met wie Margootje nog een appeltje te schillen heeft. In de weken ervoor had ze om onduidelijke redenen een aantal vervelende en bedreigende sms-berichten van de man ontvangen. Wanneer Margootje de man ziet, grijpt ze direct naar het mes dat ze altijd in haar binnenzak draagt en gaat finaal door het lint.

“Waarom draagt u altijd een mes in uw binnenzak?” wil de rechter weten.

Ook dat is weer een heel verhaal. Margootje wordt al enige tijd gestalkt, zegt ze. Sinds enkele maanden voelt ze zich daarom, voor haar eigen veiligheid en voor die van haar 3-jarige zoon, genoodzaakt zichzelf te bewapenen.

“Als je iets wilt uitpraten dan kun je beter geen mes meenemen,” adviseert de officier van justitie haar. Dat haar leven een zootje is, is zonneklaar, maar hij wil de rechter er wel op wijzen dat Margootje een groot deel van alle ellende over zichzelf afroept. De wijkagent heeft al jaren zijn handen vol aan haar. Haar huurwoning is een verzamelplaats voor alcoholisten en ander overlastgevend volk, waardoor het bij politie en woningbouwvereniging meldingen regent. Er hangt inmiddels een uitzetting boven haar hoofd. Ondanks haar onschuldige voorkomen is ze bovendien zowel in 2016 als in 2018 veroordeeld voor zware mishandeling, wat haar onder andere op een onvoorwaardelijke gevangenisstraf kwam te staan.

Zover komt het dit keer niet, maar dat is meer geluk – of dronkenschap – dan wijsheid. Bij het tevoorschijn halen van het mes, was de kachellamme Margootje namelijk vergeten het keukenmes uit de beschermende wikkel te halen die eromheen zat om te voorkomen dat het vlijmscherpe ding haar jas zou beschadigen. Dat het een mes was, dat staat vast, maar de vraag is in hoeverre het mes voor de bedreigde als dusdanig herkenbaar was? Met andere woorden: kun je iemand veroordelen voor bedreiging met een mes als degene die bedreigd werd dat mes nooit heeft gezien?

Anders dan de officier van justitie vindt de rechter van niet. Wel acht ze Margootje schuldig aan de verbale bedreiging – ‘ik steek hem neer’. Daarvoor legt ze haar een geheel voorwaardelijke celstraf op van twee weken. Ook zal Margootje zich verplicht moeten melden bij de reclassering en moeten meewerken aan een eventuele behandeling en periodieke middelencontroles. 

*Alle namen in deze rubriek zijn om privacyredenen gefingeerd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws