Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

In welke provincie wonen de grootste zuipschuiten van het land?

Waar o waar wonen de grootste drankorgels?

In deze provincie wordt het meest gezopen

Wij Nederlanders kunnen een aardig potje pils drinken. Het is hier nog niet zo gek als in sommige Oost-Europese landen, maar vergeleken met onze bier-, sorry, buurlanden (wij noemen een Engeland, Duitsland en België) staan we toch wel ons mannetje. Dat blijkt wel weer uit de cijfers die op de site van afkickkliniekwijzer.nl staan. Daarop is te zien dat er in ons koude kikkerlandje heel wat (overmatig) wordt gezopen.

Blijkbaar kijkt 1 op de 16 Nederlanders weleens te diep in het glaasje. Bij mannen komt dat neer op meer dan 21 glazen per week, bij vrouwen gaat het om 14 stuks. Overigens verschilt het aantal overmatige drinkers wel flink per provincie. Waar de bewoners van sommige stukjes van ons land zichzelf maar al te graag helemaal naar de getver zuipen, doen anderen net een tikkeltje rustiger aan.

Zuipschuiten

Wat de grootste zuipschuiten betreft is het een nek-aan-nekrace voor de bronzen drankmedaille. Op een gedeelde derde plaats staan Drenthe en Noord-Holland. Twee provincies die bijna niet meer van elkaar kunnen verschillen, behalve op het gebied van gezuip blijkbaar.

Op de tweede plek staat Friesland, waar men blijkbaar graag de flessen met Berenburg aan de lippen zet. Toch is het niet genoeg om provincie nummer één bij te benen, waar de inwoners het glas nog één keertje vaker vullen dan elders: Overijssel.

Drooglegging

Er zijn ook een aantal plaatsen in het land die er in de andere richten uitschieten. Flevoland bijvoorbeeld, waar zo weinig gedronken wordt dat je je afvraagt of daar überhaupt een slijterij te vinden is. Of dan het droge Zeeland, waar maar een zeer klein deel van de bevolking iets te graag naar de fles grijpt. Beetje saai misschien, maar ergens ook wel verstandig. En daar proosten wij op.

Lifestyle
  • afkickkliniekwijzer.nl, Telegraaf
  • Pro Shots / NL Beeld