doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

OM-baas: Stijging excessief geweld onder jongeren 'zeer zorgelijk'

Het was eigenlijk al te verwachten na alle meldingen over rellen, steekpartijen en drillrappers: extreem geweld onder jongeren zit flink in de klim. Dat bevestigde OM-baas Gerrit van der Burg vandaag in De Telegraaf.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
OM-baas: Stijging excessief geweld onder jongeren 'zeer zorgelijk'

Tegenwoordig gaan er nog maar weinig dagen voorbij zonder dat we horen over geweld onder de jongere generatie. Afgelopen jaar werden 1904 minderjarigen verdacht voor ernstig geweld, 199 voor doodslag en 83 voor moord. Dat zijn geen frisse cijfers, zeker als je ze vergelijkt met die van vorig jaar. In het geval van moord en doodslag is het bijna met 50% gestegen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

"En dat in een coronajaar, waarin de criminaliteit over het algemeen juist een dalende trend liet zien”, meldt Gerrit van der Burg, baas van het Openbaar Ministerie. “Het is het tweede jaar op rij dat we zien dat excessief geweld onder jongeren is gestegen. De geweldsspiraal gaat eigenlijk alleen nog maar omhoog. En dat is zeer zorgelijk.”

Een opmerkelijk detail zit in het aantal tieners dat met politie en justitie in aanraking kwam. Dat waren er namelijk 12% minder dan vorig jaar.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws