Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bij de politierechter: 'Een Pools dilemma'

Stel: je auto staat op een betaald parkeren-plek, terwijl het een paar honderd meter verderop gratis parkeren is. Maar je bent behoorlijk dronken...

Bij de politierechter: 'Een Pools dilemma'

Veel mismoediger dan de Pool Arek* (37) kan een mens er niet bij zitten. De handen in zijn schoot, het hoofd gebogen, zijn blik gericht op een onbestemd stuk vloer anderhalve meter voor hem.

“Hoeveel had u gedronken die dag?”

In slow motion kijkt Arek op naar de rechter. Zijn wedervraag verraadt weinig goeds. “’s Morgens of ’s middags?”

“Gewoon, over de hele dag?” vraagt de rechter. “’s Morgens een paar kleintjes, ’s middags wat halve liters,” gokt Arek. “Ik was de hele dag thuis, dus ja...”

“Volgens de blaastest was het ruim vijf keer de toegestane hoeveelheid,” helpt de rechter zijn geheugen een handje.

“Maar dat was niet helemaal eerlijk,” vindt Arek. “Ik had de hele dag niets gegeten.” Arek kreeg die dag te maken met een onvoorzien dilemma. Een vriend van hem had ’s ochtends zijn auto geleend. Aan het einde van de middag bracht hij die auto weer keurig terug en gooide de sleutels door de brievenbus. Tot zover niets aan de hand, totdat Arek uit het raam keek en zag dat zijn auto op een plek stond waar het betaald parkeren was. Dat ging hem klauwen met geld kosten.

Opvallend rijgedrag

Ondanks zijn bierconsumptie besloot Arek het erop te wagen. Het was tenslotte maar een klein stukje rijden naar de zone waar het gratis parkeren was. Helaas voor hem had de politie aan dat kleine stukje genoeg om hem wegens ‘opvallend rijgedrag’ aan de kant te zetten. Daar bleek al snel dat hij met veel te veel alcohol op achter het stuur zat en bovendien ook niet in het bezit was van een geldig rijbewijs.

Maar dat is niet het enige dat Arek wordt verweten. Bij zijn aanhouding zou hij zich ook nog eens flink verzet hebben, al ontkent hij dat zelf in alle toonaarden. Het was volgens hem juist andersom: híj was degene die door de politie werd afgetuigd.

Omdat de politie hem aan de kant zette, stond zijn auto nog altijd niet op de gewenste parkeerplek. Aan de politie vroeg Arek daarom of hij een vriend mocht bellen om de auto te verzetten.

Dat mocht, maar toen de vriend arriveerde escaleerde de boel. Arek wilde naar eigen zeggen alleen de autosleutels uit zijn broekzak pakken toen hij door de agenten ineens hardhandig tegen de grond werd gewerkt. Hij kreeg een knie in zijn rug en meerdere klappen tegen het hoofd, beweert hij. De lezing van de politie is een heel andere. Volgens hen stemden zij er helemaal niet mee in om te wachten op een vriend en weigerde Arek gewoon om achter in de dienstauto plaats te nemen.

“Ik kan hier vertellen wat ik wil,” verzucht Arek. “Van de politie ga ik het toch niet winnen.”

Die voorspelling is juist. De rechter hecht meer waarde aan een onder ambtseed opgesteld proces-verbaal van twee politieagenten dan aan de troebele herinneringen van een dronken Pool. Uitspraak: zestig uur werkstraf plus zes maanden ontzegging van de rijbevoegdheid.

*Alle namen in deze rubriek zijn om privacy-redenen gefingeerd.

Misdaad
  • Petra Urban