doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Nederlanders dikker en vaker aan de drank door de lockdown

Het doet wat met je: de hele dag maar een beetje in je eigen huis rondhangen. Veel Nederlanders stappen sneller naar de keuken om een snack te halen en we grijpen ook met meer gemak naar de fles. Wij hebben wat feiten op een rijtje gezet.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Nederlanders dikker en vaker aan de drank door de lockdown

Een ‘lockdownbuikje’

Hoewel bijna de helft van de Nederlanders aangaf dat ze van plan waren om wat kilo’s kwijt te raken tijdens de lockdown, blijkt het tegendeel waar. Ruim een kwart van de Nederlanders is namelijk extra aangekomen tijdens de lockdown, en dan hebben we het over een paar kilo’s per persoon. Gemiddeld staat er 5,6 kilo meer op de weegschaal dan voor de pandemie uitbrak.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Om het dan maar kwijt te raken, zijn Nederlanders vooral bereid om iets aan hun dieet te veranderen. Van sporten willen we verder niets weten. Waar in de rest van de wereld 27% van de bevolking meer is gaan sporten, doet in Nederland maar 16% zijn sportschoenen wat vaker aan.

Meer of minder alcohol?

Het trimbos-instituut heeft het afgelopen jaar ons alcoholgebruik in de gaten gehouden. Daaruit blijkt dat verschillende groepen mensen meer zijn gaan zuipen sinds de start van de coronacrisis. Tussen de 10% en 20% pakt vaker een pilsje of een wijntje. De redenen daarvoor zijn hartstikke voorspelbaar: stress, verveling en wegvallen van structuur.

Opvallend: in de jaren na de SARS-uitbraak bleek dat veel mensen die destijds in de zorg hadden gewerkt problemen hadden met alcoholgebruik. Het is mogelijk dat ook de mensen die nu in het ziekenhuis aan de slag gaan straks sneller een flesje extra pakken tegen de stress. We gaan het de komende jaren wel zien.

Toch zijn er ook mensen die juist minder aan de drank gaan dan voorheen. Het gaat in dat geval vooral om gelegenheidsdrinkers. Als niemand meer een feestje bouwt, vinden zij het ook niet nodig om een glaasje in te schenken.

‘Doe maar iets sterks’

Over de soorten drank die worden gepakt, valt nog te twisten. Volgens Ron Andes van de Slijtersunie was er een zogenaamde ‘whiskypiek’ zichtbaar aan het begin van de lockdown, maar die draaide vooral rond geruchten dat de Schotse grens dicht zou gaan. Daarna is de verkoop van de verschillende soorten weer teruggegaan naar het normale niveau.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws