doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Nederland zet de wereld schaakmat - Van Foreest wint finale Tata Steel Chess

In 1985 werd het Tata Steel Chess, 'Wimbledon van het schaken’, voor het laats door een Nederlander gewonnen. Daar kwam in dit 83e seizoen verandering in, want aan het eind stonden twee Nederlandse grootmeesters tegenover elkaar.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Nederland zet de wereld schaakmat - Van Foreest wint finale Tata Steel Chess

Het was doodstil afgelopen weekend bij de ontknoping van het grote schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Twee Nederlandse grootmeesters, Jorden van Foreest en Anish Giri, zaten zonder publiek tegenover elkaar voor een historische partij schaak, die voor het eerst in 36 jaar een Nederlandse winnaar op zou leveren.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Na dertien partijen stonden de twee grootmeesters gelijk met 8,5 punten per persoon. De titelstrijd moest daarom beslist worden met drie partijen snelschaak (blitz). Nadat de eerste twee partijen eindigden in remise, begon Van Foreest in het nadeel aan de derde partij. Hij speelde met de zwarte stukken, maar wist Giri in tijdsnood te brengen, wat hem alsnog de overwinning opleverde.

De 21-jarige Van Foreest begon het toernooi op de 66e plaats in de wereldranglijst, maar stijgt met deze overwinning naar de top 40. Ook zal zijn FIDE-rating boven de 2700 uitstijgen.

Ongekend succes

Het toernooi was uitzonderlijk populair. Tijdens de eerste speelronde ging de website tijdelijk offline, omdat de toestroom van kijkers zo groot was. De 40.000 man die op de eerste dag kwamen kijken, vielen echter in het niet bij het totaal aantal kijkers tijdens de twaalfde speelronde. Toen waren er maar liefst 705.000 toeschouwers aanwezig.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws