Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Column Vico Olling: 'De rellen en de Cobra'

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: de Zwarte Cobra, relschoppers en de advocaat van Navalny.

Column Vico Olling: 'De rellen en de Cobra'

Even twee dingen die me bezig hebben gehouden de afgelopen week. Allereerst de terugkeer van de Zwarte Cobra in Nederland. Ik had het nog niet zo lang geleden over de krasse knarren Greg Remmers en Piet S. en Martien Reuvers die allemaal de zestig ruimschoots gepasseerd zijn en nu in de bak zitten. Henk Orlando Rommy is 69 jaar en was in de jaren negentig een van de beruchtste drugsbaronnen van Nederland. Hij zat vanaf 2003 in de Verenigde Staten in de cel na een nogal dubieuze undercoveractie van de Amerikaanse DEA. Rommy werd heimelijk gefilmd terwijl hij op zat te scheppen over zijn connecties in het drugswereldje van Nederland in die dagen. Feitelijk had hij nog geen joint gesmokkeld, maar de Amerikanen veroordeelden hem op basis van die undercoveractie tot een straf van twintig jaar. Nu is hij terug op Nederlandse bodem, maar vrij is hij allerminst. Hij moet eerst nog een uitstaande straf uitzitten van 14 maanden. Bovendien wordt hij door het Openbaar Ministerie gezien als de opdrachtgever van een dubbele liquidatie. Hoe dan ook: voor de familie rond de voorheen Zwarte Cobra, hij is ondertussen grijs geworden, zal het een geschenk uit de hemel zijn dat ze hun geliefde Henk Orlando weer iets dichterbij hebben.

En dan twee: die relschoppers die door het hele land vernielingen hebben aangericht vanwege de avondklok of welke coronaregel dan ook. In Urk, Amsterdam, Eindhoven, Venlo, Den Haag, Enschede en nog veel meer plekken in Nederland liep het totaal uit de klauwen.

Even voor de duidelijkheid: ik vind het prima als je je wilt laten horen en zelfs als je weigert aan de maatregelen mee te doen, maar rellen en spullen van anderen vernielen gaat te ver.

Lyubov Sobol.

“Wij zijn Nederland!” hoor je ze roepen, alsof het gaat om een soort verzet tegen anderen die geen Nederland zijn. Alsof het gaat om een burgeroorlog. Alsof we in een tirannie leven. Een paar uur daarvoor zat ik via Twitter naar beelden te kijken uit Rusland. Ik zie een blonde dame tijdens een demonstratie op straat de pers te woord staan. De blonde dame heet Lyubov Sobol, ze is de advocaat van de Russische oppositieleider Aleksei Navalny. Deze Navalny is de tegenstander van de Russische president Poetin. Navalny ontsnapte vorig jaar ternauwernood aan een vergiftigingsdood. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis in Berlijn omdat men er niet gerust op was dat hij in een Russisch ziekenhuis wel goed verzorgd zou worden, zou ‘verbeteren’ zogezegd. Onlangs zette Navalny weer voet op Russische bodem; hij werd binnen no time opgepakt. Er vinden nu geregeld demonstraties plaats in Rusland om Navalny en hervormingen te steunen. Die advocaat van Navalny sprak voor een klein groepje mensen tijdens een van die protesten in Moskou. Als ze middenin een zin zit, komen vanachter de haag luisterende mensen in het zwart gestoken en gehelmde agenten op haar af. De voorste lijkt op een ME’er en wurmt zich met veel geweld door de mensen heen, als lappenpoppen vallen ze om. Als hij voor de advocate staat, pakt hij haar beet en wordt zij binnen één seconde uit het beeld weggezogen. Lyubov Sobol verdwijnt als het ware in het zwart van die angstaanjagende agenten.

De voorste agent wurmt zich met veel geweld door de mensen heen, als lappenpoppen vallen ze om

Als je die beelden niet gezien hebt en je bent gaan rellen omdat je denkt dat je Nederland bent en je denkt dat we in een tirannie leven omdat de avondklok en corona en Rutte en weet ik veel... Doe mij alsjeblieft een lol en tik op YouTube in: ‘Navalny’s Lawyer Detained During Live Interview’. Je gaat je schamen.

Misdaad
  • ProShots