doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Kosten private lease: wat betaal je voor auto leasen?

Heeft je buurman alweer het nieuwste van het nieuwste voor de deur staan? Grote kans dat hij gebruik maakt van private lease.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Kosten private lease: wat betaal je voor auto leasen?

Met private lease kun je namelijk rijden in compleet nieuwe auto’s voor een vast bedrag per maand. Maar wat is deze manier van leasen eigenlijk precies en waar vind je de goedkoopste private lease? We vertellen je er meer over.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Wat is private leasen precies en wat zijn de voordelen ervan?

Het aantal mensen dat gebruik maakt van private lease is de afgelopen jaren enorm gestegen: in 2019 maakten maar liefst 25% meer mensen gebruik van deze vorm van autorijden dan in 2018. Dat is niet zo vreemd: met private lease huur je als het ware een auto voor een bepaald bedrag per maand. Voor dat bedrag hoef je nergens aan te denken: de kosten voor onder andere het onderhoud en de belasting zitten inbegrepen. Het enige dat jij hoeft te doen, is genieten van een nieuwe bolide en af en toe even tanken. Dat klinkt goed, toch?

Er is dan ook een groot aantal voordelen te vinden aan private lease. Zo is het leasen van je auto in verhouding goedkoop, in ieder geval sowieso wanneer je voor een gloednieuwe bak gaat. Andere voordelen van private lease zijn onder andere:

  • Je hebt een duidelijk inzicht in wat je precies betaalt voor je auto. Je spreekt met het leasebedrijf een bepaald bedrag af en het enige dat daar nog bij komt, zijn de benzinekosten.
  • Heeft je auto onderhoud nodig? Dan wordt dat voor je geregeld. Dat zit namelijk in je leasepakket.
  • Je beschikt altijd over een auto. Gaat je auto kapot of wordt je auto gestolen? Dan krijg je altijd een vervangend exemplaar.
  • Je hebt geen spaargeld nodig om te profiteren van private lease.

Kosten private lease auto: wat betaal je?

Voor de private lease kosten betaal je dus een vast bedrag per maand. De kosten voor private lease variëren tussen de € 200 en € 800 per maand. De hoogte van het bedrag is natuurlijk volledig afhankelijk van hoe nieuw de auto is en voor welke auto je gaat. Een Audi leasen is over het algemeen duurder dan het leasen van een kleine Opel. Daarnaast zijn er nog andere punten waar je op moet letten. Zo is de contractduur van belang en wordt er ook gekeken naar het aantal kilometers dat je iedere maand rijdt.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Er zijn online verschillende tools te vinden waarmee je kunt berekenen voor welk bedrag jij een private lease auto kunt leasen. Hierbij wordt gekeken naar je burgerlijke staat (om te kijken hoeveel er samen geleend kan worden), je woonsituatie, of je thuiswonende kinderen hebt, je netto maandinkomen, je bruto woonlasten per maand en overige lasten (zoals alimentatie of eventuele leningen). In veel gevallen ben je met private leasen goedkoper uit dan wanneer je een auto koopt. Je kunt al een contract afsluiten vanaf twaalf maanden, waarna je daarna kunt bepalen of je weer voor een ander (voordelig) contract gaat.

Auto leasen of kopen: wat is verstandig?

Om te kijken of het lease van een auto voor jou ook voordeliger is dan het kopen van een auto is het goed om eens te kijken naar je wensen. Voor vrijwel alle nieuwe auto’s geldt dat leasen ervan goedkoper is. Wanneer je het niet zo erg vindt om in een oudere auto te rijden dan kan een auto kopen voordeliger zijn. Een auto verliest na enkele jaren al een aanzienlijk deel van de waarde. In zo’n geval is het dus zeker aan te raden om even te kijken of je toch niet beter je spaarrekening kunt plunderen voor het kopen van een auto. Bij de aanschaf van een auto moet je in ieder geval aan de volgende kosten denken:

  • De aanschaf van de auto zelf, wat meestal de grootste kostenpost is.
  • De verzekering; hierbij heb je keuze uit verschillende dekkingen.
  • Wegenbelasting/motorrijtuigenbelasting.
  • Kosten voor benzine.
  • De afschrijving van de auto; de auto wordt minder waard naarmate je hem gebruikt.
  • Onderhoud, reparaties en overige kosten.

Bij private lease zitten dergelijke kosten, behalve benzinekosten, bij de prijs inbegrepen. Om te checken of je goedkoper uit bent met private leasen of met het kopen van een auto is het aan te raden om de auto naar je wensen op te zoeken en de kosten tegenover elkaar te zetten. Wat ben je in totaal kwijt bij het kopen van die auto en wat moet je betalen om de kosten private lease te dekken? Op die manier kom je erachter of de kosten private lease voor jou interessant genoeg zijn om te beginnen met leasen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws