doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Video: Chaos in Amerika - vier doden bij bestorming Capitool

Gisteravond werd het Amerikaanse Capitool, waar de volksvertegenwoordigers van Amerika normaal gesproken samenkomen, bestormd door aanhangers van President Trump. Bij rellen met de politie zijn vier personen omgekomen en tientallen mensen gewond geraakt.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Video: Chaos in Amerika - vier doden bij bestorming Capitool

Bestorming van het Capitool

De bestorming begon kort nadat President Trump een speech hield nabij het congresgebouw. Nadat hij zelf vertrokken was, klommen zijn supporters via de ramen en deuren het Capitool binnen. De actie was een protest tegen de verkiezingen, die naar hun mening onder valse voorwendselen gestolen is door Joe Biden. Terwijl zij het gebouw bestormden werd de senaat ontruimd en werden de aanwezige politici in veiligheid gebracht.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Mainstream media konden niet in de buurt komen van de aanhangers van Trump. Hun materiaal werd vernietigd en de correspondenten werden tegengehouden. Een journalist van ITV News wist wel langs de menigte te komen. In een video is te zien hoe hij met de Trump-aanhangers mee het gebouw binnen gaat, waarbij hij de kans krijgt om verschillende mensen te interviewen.

Geblokkeerd

Een aantal tweets van President Trump die volgens Twitter hun beleid overtreden, zijn door het bedrijf verwijderd, waarna het account van de Amerikaanse president tijdelijk geblokkeerd is. De inhoud van de berichten is niet meer zichtbaar. Een video waarin hij zijn aanhangers oproept om terug te keren naar huis, is wel op YouTube te vinden. Het Facebook-account van de president is ook voor 24 uur geblokkeerd en de site blokkeert berichten die de bestorming van het Capitool ‘ophemelen’.

“Ik weet dat jullie gekwetst zijn. De verkiezing is van ons gestolen. Het was een enorme overwinning. Iedereen weet dat, zeker de andere kant,” zei Trump in de boodschap. “Maar nu moeten jullie naar huis gaan. We hebben vrede nodig. We hebben orde en gezag nodig. We willen niet dat er iemand gewond raakt.”

De bestorming ging echter gewoon verder, waarna er in ieder geval 52 mensen zijn gearresteerd. Vier personen zijn overleden, waarvan één, Ashli Babitt, door agenten werd beschoten. Zij overleed aan haar verwondingen. Ook bij de politie vielen er in ieder geval veertien gewonden. Zeker vijftig mensen zijn gearresteerd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws