Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Amerikaanse staat Louisiana gaat kindermisbruikers castreren

'We hebben het hier over kinderen die misbruikt worden. Dat is onvergeeflijk.'

Louisiana

Wat doe je met mensen die verschrikkelijke dingen hebben gedaan met kinderen? Castreren, aldus de Amerikaanse staat Louisiana. Nieuwe wetgeving maakt dat mogelijk. Via de zogeheten 'castratiewet' kunnen rechters straks een dader die veroordeeld is voor ernstige seksuele misdrijven tegen kinderen jonger dan 13 jaar laten castreren. In andere woorden: de testikels operatief laten verwijderen. Bij vrouwelijke daders kunnen de eierstokken worden verwijderd.

Chemische castratie/chirurgische castratie

De nieuwe wet gaat verder dan bestaande regelgeving die het mogelijk maakt om daders chemisch te castreren. Hierbij krijgen mannen medicatie die de productie van testosteron afremt. Die maatregel wordt op dit moment al toegepast in Louisiana, evenals in staten als Texas, Californië en Florida. In Europa wordt in Denemarken, Zweden en Duitsland chemisch gecastreerd.

De wet die chirurgische castratie van daders mogelijk maakt, is dus al aangenomen, maar moet nog wel worden ondertekend door de gouverneur. Deze republikeinse Jeff Landry staat er echter om bekend voorstander te zijn van zware straffen, vooral voor zedendelinquenten, dus die handtekening lijkt slechts een formaliteit.

Als de wet straks van kracht is, krijgen daders nog wel een keuze: óf gecastreerd worden, óf een extra gevangenisstraf van 3 tot 5 jaar opgelegd krijgen.

De initiatiefnemer van de wet, Senator Regina Barrow, over de nieuwe aanpak: "We hebben het hier over kinderen die misbruikt worden. Dat is onvergeeflijk."

Kritiek

Hoewel iedereen het ermee eens zal zijn dat zedendelinquenten keihard moeten worden aangepakt, is toch niet iedereen blij met de nieuwe wet. Sommige mensenrechtenorganisaties vergelijken het castreren van daders met het afhakken van een hand bij diefstal. Ook wordt gesteld dat de recidivecijfers - dus: de keren dat mensen na veroordeling nogmaals in de fout gaan - van seksuele misdrijven al jaren dalen. Deze wet zou enkel draaien om wraak.

Eén van de mensen die meeschreef aan de wet is Delisha Boyd, een Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden. Zij benadrukt dat er geen sprake is van dwang. Een dader kan tenslotte kiezen tussen castratie of extra jaren brommen in de gevangenis.

Nieuws
  • AD, NOS
  • Adobe Stock