Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Verona van de Leur

Verona van de Leur: 'Verkloot door de turnbond'

Sinds onze columniste een petitie startte om de turnbond te laten onderzoeken, wordt ze overladen met berichten.

Verona van de Leur

Denk je echt dat je het voor elkaar krijgt dat justitie een onderzoek start naar de turnbond?!”

“Stop ermee, je weet toch met wie de KNGU-directrice getrouwd is?!”

“Kansloze actie van je bij het Openbaar Ministerie, en je verpest alles voor de huidige generatie...”

Zomaar een greep uit m’n inbox, afdeling anonieme afzenders. Dit alles nadat ik een petitie ben gestart om bij de Tweede Kamer een justitieel onderzoek af te dwingen tegen de turnbond. Na ontelbare verklaringen van slachtoffers deze zomer, schuldbekentenissen van coaches en een stapel vermiste dossiers die nu toch zijn uitgelekt, zou je denken dat het Openbaar Ministerie (OM) op zijn minst zou overwegen er iets mee te doen. Maar het OM heeft mij doorverwezen naar de vaste commissie VWS (Volksgezondheid Welzijn en Sport) die op hun beurt weer zeggen niet bevoegd te zijn om juridische stappen te ondernemen en dat ik bij het OM moet zijn... Pff, die mensen denken echt dat we allemaal achterlijk zijn in dit land.

Vaststaat wel dat Marieke van der Plas (directrice van de turnbond) is getrouwd met Sander Dekker (minister voor Rechtsbescherming). Ik kan dus niet 100% uitsluiten dat het welbekende politieke spel ook hier een rol speelt. En dan noem ik de minister zijn vrouw ook nog eens ‘trut’ in m’n eerdere column, tel uit je winst...

Minister Dekker staat onder zware druk, onder meer door de hervormingen van ons rechtsstelsel waar veel advocaten het niet mee eens zijn en de toestanden bij de ziekenboeg in de Scheveningse gevangenis. Bij die laatste wordt hij ook nog eens beschuldigd van doofpotpraktijken; vele misstanden zouden worden weggepoetst door het OM.

Ik denk dat mevrouw Van der Plas het turnprobleem én onze strijdlustigheid onderschat heeft. Turnsters en ouders willen naast erkenning ook daadkracht zien. Ze zal erachter komen dat het turnregime machines van ons heeft gemaakt en dat wij bij iedere tegenslag toch zullen doorgaan om iets te bereiken. Opgeven is geen optie, de ‘zo niet, dan toch’mentaliteit.

Ik blijf staan achter deze volgorde om het voor eens en altijd op te lossen: stekker eruit bij de KNGU, justitieel onderzoek, daders voor hun straf bij de rechter, punt. Opnieuw beginnen.

Voor de huidige generatie kan ik niks betekenen, zij wel voor ons, voor zichzelf en voor de toekomst. Want doortrainen met de coaches die zoveel kapot hebben gemaakt zegt meer iets over de turnsters van nu dan over de generatie van toen.

Maar iedereen in de turnwereld, aan welke kant je ook staat, weet: we zijn allemaal uiteindelijk verkloot door de turnbond.

Sport
  • Verona van de Leur