Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verona van de Leur over turnbond KNGU: ‘Het is een criminele organisatie’

Voormalig turnster Verona van de Leur kaartte vorig jaar de misstanden bij turnbond KNGU al aan. Gehoor werd daar niet aan gegeven. Sterker nog: KNGU-directeur Marieke van der Plas lachte haar gewoon uit.

In haar column voor Panorama doet de voormalig turnkampioen een aantal pittige uitspraken over de Koninklijke Gymnastiek Unie (KNGU). Ze noemt de turnbond ‘niet meer dan een criminele organisatie'. Ze doelt daarmee op de misstanden binnen de KNGU – deze zomer alleen al kwamen er meer dan honderd meldingen binnen van grensoverschrijdend gedrag, waaronder vernedering en mishandeling. De bond maakte zich daar volgens Verona jarenlang schuldig aan.

In haar nieuwste column neemt Verona geen blad voor de mond. “Het is voor mij duidelijk dat deze organisatie niet capabel genoeg is om een veilig sportklimaat te garanderen. De bond is gewoon bewust bezig met medailles boven het welzijn van het kind te plaatsen.”

Veilig turnklimaat

Verona, die tijdens haar turncarrière zelf ook slachtoffer was van grensoverschrijdend gedrag van coaches, stapte vorig jaar nog naar KNGU-directeur Marieke van der Plas. De voormalig turnster bood haar hulp aan om een beter turnklimaat te creëren, maar werd recht in haar gezicht uitgelachen. “Jij? Nee, daar beginnen we niet aan…”, luidde het antwoord van Van der Plas destijds.

Momenteel wordt een onafhankelijk onderzoek ingesteld, al trekt Verona in twijfel hoe onafhankelijk dat onderzoek is. Ook werd de voormalig turnkampioen gevraagd of ze nu wel even haar verhaal wil doen. Bij Marieke van der Plas. “Laat me niet lachen. Al die keren dat we hetzelfde verhaal deden, zijn ze in de prullenbak beland. De bond heeft naar mijn idee de kans op een bestaansrecht allang verspeeld.”

Je leest de volledige column van Verona van de Leur morgen in de nieuwste Panorama.

Sport
  • Brunopress