Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Verona van de Leur

Verona van de Leur: 'topsport, tobsalaris'

Professioneel turnen is geen vetpot. Zelfs wereldtoppers moeten vaak rondkomen van een habbekrats. Onze columniste geeft carrièreadvies.

Verona van de Leur

Een turnster die bij de top 8 van de wereld behoort verdient (afhankelijk van haar leeftijd) 70% tot 130% van het minimumloon. Ja, je leest het goed, minimumloon. Ook al noemt men het in de sport heel chique ‘A-status’, de salarissen liggen niet hoger dan die van de hulpjes in de supermarkt of junkfoodtoko’s. Wel krijg je als extraatje (als je je rijbewijs hebt) een auto in bruikleen. Natuurlijk volgeplakt met de nodige reclame, want iedereen moet weten dat er in jou is geïnvesteerd.

Maar dan moet je jezelf het jaar erna wel weer bewijzen, want als je in de B-status terechtkomt krijg je ongeveer 300 euro per maand als onkostenvergoeding.

Wereldwijd wordt de turnsport gezien als de meest intensieve sport die je kan bedenken, maar in de portemonnee zullen jouw opofferingen niet veel windeieren leggen. Maar als je het goed voor elkaar hebt, valt er toch wel wat uit te halen. Demonstraties geven op GymGala’s of scholen bijvoorbeeld, maar ook tijdens bedrijfsuitjes of in het circus. Ik stond door het hele land tot ’s avonds laat te schitteren in m’n turnpakje om de ochtend erna om 7 uur weer in de turnzaal te staan.

Het trainingsschema kent geen time-out.

Als je goed genoeg bent en geregeld in de krant staat met een medaille om je nek, kun je ook met wat anders je spaarpot bijvullen: sponsoring! Bedrijven zijn namelijk altijd wel in voor een uithangbord. Al wordt het wel steeds moeilijker, want de influencers en vloggers hebben elke dag content en vele duizenden views. De turnster, tja, die heeft één keer per jaar een grote wedstrijd en als je echt geluk hebt om de vier jaar een Olympische Spelen. Dus als een sponsor het in jou ziet zitten, is dat eerder een uitzondering.

Ik was destijds met Univé en Nike als sponsors een absolute geluksvogel bij mijn team. In totaal wist ik tienduizenden euro’s per jaar bij elkaar te verzamelen aan sponsorgeld en demonstraties. Helaas staan de turnsters van nu, die zoveel doen en laten voor de sport, in hun leven ná de sport gewoon in de rij voor een uitkering. Ze hebben nul op hun spaarrekening.

Dus ouders, denk je dat je kind talent heeft in de turnsport en er financieel beter van gaat worden: misschien is een carrière bij de Mac zo gek nog niet!

Entertainment
  • Verona van de Leur