Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Met deze kaas maak je de aller-, allerbeste tosti's

Een goede tosti bouwen: het is en blijft een kunst. Want hoe zorg je ervoor dat de buitenkant überknapperig is, maar de binnenkant just zacht, draderig en romig? Juist ja, door de juiste kaas te gebruiken. Wij vertellen je welke je moet hebben voor de allerbeste tosti ooit. Graag gedaan.

Met deze kaas maak je de allerbeste tosti's

Soort kaas

De ene tosti is de andere niet. Zo maakt het nogal wat uit welk tosti-ijzer je hebt (wij verkiezen sowieso een grill boven zo'n ding met van die 'driehoekjes'), of je voor een 'pan-tosti' kiest, maar vooral: welke kaas je gebruikt. Iedereen die 30+ kaas op een tosti durft te pleuren mag nooit meer meedoen: dat spul verandert binnen 3 seconden in rubber. Bah! Maar wat voor soorten kaas zijn nu juist wél geschikt? En waar komt dat door? Bij deze de eigenschappen van een goede 'tosti-kaas':

via GIPHY

Vochtig en vettig

Bij deze een klein lesje in kaasgeheimen. Kaas dankt zijn structuur aan caseïne (eiwitten), water en vet. Dat water en vet zit opgesloten in de caseïnestructuur. Wanneer de kaas verhit wordt, wil je dat deze structuur zo makkelijk mogelijk instort (smelten). Hoe meer vocht en vet in de kaas, hoe beter die smelt. Je wilt dus een vochtige, vettige kaas. Zoals eerder gezegd zijn magere kazen (alles onder de 48+) dus geen goede smelters. Dit geldt ook voor droge kazen als bijvoorbeeld parmezaan.

Calcium

Hetzelfde geldt voor kazen met veel calcium erin. Calcium fungeert in gesmolten toestand als de 'lijm' van de kaas. Je wilt natuurlijk dat jouw kaas zacht en draderig is. Teveel lijm, en je krijgt niet die heerlijk kaasslierten waar je op hoopt, maar kaas die je sliertloos uit elkaar scheurt. Wil je niet. Je wil slierten. Kies dus een kaas die niet al te veel calcium bevat.

Doe niet zo zuur

Ook de pH-waarde is van invloed op het smeltproces. De ideale pH-waarde van een tosti-kaas ligt tussen de 5 en 5,5. Kort gezegd: hele zure kazen als feta kun je beter links laten liggen als je op zoek bent naar een goede smeltkaas.

De ideale kaas

Oké, alles leuk en aardig die hele technische uitleg, maar zullen we je gewoon maar even vertellen welke kaas je moet hebben? Doen we: de beste tosti-kazen zijn jonge Goudse kaas en een jonge cheddar. Jonge, vochtige, vettige kazen smelten het allerbeste. Enige nadeel: ze hebben niet altijd een sterke smaak. Daarom raden we je aan om een combi van jonge Goudse kaas en een pittige (wat oudere) cheddar te gebruiken voor de optimale smaak- én textuurervaring. Want zeg nou zelf: dit wil je toch?

via GIPHY

Lifestyle
  • Quest
  • iStock