doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

'Niet naar Turkije op vakantie? Wat een onzin!'

Terwijl de Britten sinds vorige week weer naar de Turkse zon vliegen, staat het Nederlandse reisadvies voor Turkije nog altijd op oranje. Wiebe en Yvonne Geertsma uit Sneek, die al jaren zeilvakanties aanbieden aan de Turkse rivièra, snappen daar helemaal niks van. Even videobellen met Fethiye!
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
De azuurblauwe zee van Fethiye

Zo, die foto ziet er niet verkeerd uit!

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Yvonne: “Klopt, het is hier heerlijk. Fethiye ligt in een prachtige baai aan de zuidkust van Turkije, op zo’n 40 minuten rijden van vliegveld Dalaman. Het is 35 graden, op het water is het fantastisch, maar ja: het is wel rustig. Te rustig, wat ons betreft.”

Wiebe: “De zeven boten die we hebben liggen al vier maanden aan de kant. Tot en met het einde van deze maand is alles geannuleerd, maar van augustus tot en met oktober zitten we zo goed als vol. Tenminste, als iedereen komt.”

Het wordt door de overheid afgeraden om naar Turkije te reizen, tenzij ‘strikt noodzakelijk.’ Hoe veilig is het bij jullie?

Yvonne: “Veiliger dan in Nederland, als ik het zo lees. Op het vliegveld wordt je temperatuur gemeten, je bagage wordt met uv-licht ontsmet en in Turkije zelf is alles superschoon en proper. In de supermarkt draagt iedereen mondkapjes.”

Wiebe: “Vergis je niet: Turkije is een groot land hè. Van Istanbul naar waar wij zitten is bijna net zo ver als van Utrecht naar de Middellandse Zee.

Daar zitten werelden tussen. Ja, Turkije had meer dan 200.000 mensen die met corona waren besmet, maar meer dan tweederde van de gevallen kwamen voor in Istanbul en Ankara. Bovendien is meer dan 90 procent daarvan genezen. Ik vroeg laatst aan een arts hier in het ziekenhuis hoeveel besmettingen er in ons gebied waren. Wat denk je? Zes! Vier Duitsers en twee Britten, geloof ik. Niet één Turk.” 

Yvonne: “De terrassen en de restaurants zijn ook gewoon open. Laatst at ik ergens een visje. Normaal zou de ober dat aan tafel voor me fileren, maar nu niet. Hij verontschuldigde zich ervoor, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik was allang blij dat het hier allemaal zo netjes gaat.”

Waarom worden reizen naar Turkije dan afgeraden?

Wiebe: “Het is natuurlijk een politiek spelletje van de Europese Unie. Die is er alles aan gelegen om de concurrentiepositie van Zuid-Europa, dus van landen als Spanje, Italië en Griekenland, te versterken ten opzichte van Turkije. Het is ook niet toevallig dat juist de Britten weer komen, want die horen sinds kort niet meer bij de EU. Redelijk opzichtig allemaal. Niet naar Turkije op vakantie gaan is echt onzin.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Ben je niet bang dat die Britten massaal corona meenemen vanuit Engeland?

Wiebe: “Ben je gek. Als er ook maar íets aan jou mankeert, dan word je meteen in quarantaine geplaatst.

Daar zijn ze hier niet misselijk in.

En daarnaast: die Britten zitten alleen maar in die all-inclusive resorts, wij zitten in rustige baaitjes of op het water. Dat is eigenlijk al een soort van quarantaine. Geloof mij nou: volgens mij kun je nergens beter zitten dan hier.”

Yvonne: “Hier heeft niemand het meer over corona. Niet omdat de Turken naïef zijn of hun kop in het zand steken, maar omdat er zoveel onwaarheden worden gezegd en geschreven. Het is bangmakerij. Kijk alleen al naar wat er allemaal op sociale media verschijnt: daar word je toch ook bang van? Terwijl wij dat hier compleet anders ervaren.”

Wiebe: “We krijgen veel vragen van Nederlanders, bijvoorbeeld wat er gebeurt als we midden op zee zitten en één van ons ziek wordt en naar het ziekenhuis moet. Nou, het is heel simpel: de spoedeisende hulp heeft hier boten waar drie keer 300 pk achterhangt. Eén telefoontje en ze staan binnen tien minuten naast de boot, waar we ook zitten. En de ziekenhuizen zelf behoren tot de beste van de wereld. Turkije heeft trouwens ook meer ic-bedden per 100.000 inwoners dan Nederland, ik bedoel maar. Ik begrijp werkelijk niet waar we ons zo druk over maken.”

Geen vuiltje aan de lucht dus?

Wiebe: “Letterlijk zelfs. Ik ga zo maar eens een duik nemen!”

Benieuwd naar de zeilvakanties van Wiebe en Yvonne? Ga dan naar www.b-b-yachting.nl. De meest actuele reisadviezen per vakantieland vind je op www.nederlandwereldwijd.nl.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws