Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

17 miljoen mensen, op dat hele kleine stukje aarde

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. De suggestie voor vandaag: hoera, Nederland heeft vanaf vandaag een populatie van (ruim) zeventien miljoen inwoners! Waar een klein landje groot in kan zijn.

Het was een gigantische hit in 1996: '15 miljoen mensen' van Fluitsma & Van Tijn (ja, die van Idols). Nu, twintig jaar later, is het nummer nog altijd leuk, maar wel ernstig gedateerd. Vandaag zal namelijk in de boeken gaan als de datum waarop Nederland haar zeventien miljoenste inwoner kreeg - rond 11:30 vanochtend stond de (uiterst spannende) teller van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 16.999.997. Op dat moment waren er nog drie te gaan, dus. Om omstreeks 11:50 werd de grens dan eindelijk gepasseerd! 

Immigranten

In twintig jaar tijd is onze bevolking dus aanzienlijk gegroeid, terwijl Nederland er niet veel groter op geworden is. Ook de vluchtelingencrisis draagt een steentje bij aan de bevolkingsgroei. De kans is namelijk groot dat een immigrant de zeventien miljoenste inwoner van ons land is. En niet, zoals je misschien denkt, een baby. Dagelijks worden gemiddeld 465 kinderen geboren (met soms de meest fascinerende namen) en overlijden, wederom gemiddeld, 405 Nederlanders. Het CBS schrijft daarnaast dat er gemiddeld 540 immigranten zich dagelijks in Nederland vestigen. Maar er vertrekken ook immigranten op een dagelijkse basis. Het zijn er gemiddeld zo'n 405. En die laten we in hun waarde. 

Nog één keer dan, omdat 'ie zo fijn is.