Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wielrennen: een prachtige, maar gevaarlijke sport

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. De suggestie voor vandaag: weer is een professioneel wielrenner om het leven gekomen. De Belg Antoine Demoitié werd gisteren aangereden tijdens Gent-Wevelgem. We werpen een blik op eerdere gevallen.

Wielrennen is een prachtige sport. Totdat het fout gaat. Vannacht overleed de 25-jarige Belgische renner Antoine Demoitié, nadat hij gistermiddag tijdens de voorjaarsklassieker Gent-Wevelgem ten val kwam en door een motorrijder werd aangereden. Antoine, die uitkwam voor de kleine Belgische ploeg Wanty-Groupe Gobert, werd met spoed naar het ziekenhuis van Lille gebracht. Helaas heeft dat niet meer mogen baten. Het is helaas niet de eerste keer dat het gruwelijk mis gaat in het wielrennen - en het zal waarschijnlijk ook niet de laatste keer zijn. We werpen een blik op eerdere dodelijke incidenten.

Lees ook: eerste zege voor Sagan in regenboogtrui Gent-Wevelgem

Fabio Casartelli

Pas 24 was 'ie. Fabio Casartelli, een veelbelovend talent uit Italië. Hij weet tal van kleine wielerrondes en enkele etappes in grotere rondes op zijn naam te schrijven, maar wint ook een gouden plak op de Olympische Spelen. Het komt dan ook niet als een verrasing dat Casartelli in 1995 voor zijn ploeg, Team Motorola, uit mocht komen in de Tour de France. Wat een geweldig hoogtepunt in zijn carriere moest worden, wordt hem fataal. Op de Col de Portet-d'Aspet, een bergpas in de Franse Pyreneeën, vliegt Casartelli uit de bocht en raakt hij met zijn hoofd een betonblok langs de weg. De jonge renner overlijdt later in het ziekenhuis. 

Wouter Weylandt

Op 9 mei 2011, tijdens de derde etappe van de Giro d'Italia, is An-Sophie - de vriendin van de Vlaamse renner Wouter Weylandt - vijf maanden zwanger. Een paar maanden later, op 1 september 2011, wordt dochtertje Alizée geboren. Weylandt maakt het helaas niet meer mee. Op die maandag de negende blijft hij met zijn pedaal achter een muurtje haken en komt hij ten val. De 26-jarige Belg, die uitkomt voor Leopard Trek, overlijdt vrijwel direct. 

Lees ook: man traint maand lang als 'The Rock'

Tom Simpson

We gaan terug naar 1967. Tom Simpson, één van de beste wielrenners die Groot-Brittannië ooit heeft gehad, beklimt de beruchte Mont Ventoux in de Tour de France. Het is extreem heet en Simpson heeft het zichtbaar zwaar. Afstappen wil hij niet: hij blijft doorgaan. Totdat hij op het zadel in elkaar stort. Simpson overlijdt. Later blijkt dat hij doping heeft genomen. Dat, samen met de ondraaglijke hitte, is de 29-jarige renner uit Engeland fataal geworden. Elke wielerfan kent de volgende beelden.

Annefleur Kalvenhaar

Een Nederlans drama in het Franse Méribel. De 20-jarige Annefleur Kalvenhaar uit Wierden komt hard ten val in de XC-eliminator, een wedstrijd in het mountanbiken. De jonge renster, die bekend staat als een groot talent in het veldrijden, loopt zwaar hersenletsel op en wordt met een traumahelikopter naar het ziekenhuis van Grenoble gebracht. Daar sterft ze een dag na de val, op zaterdag 23 augustus 2014. 

Opdat we ze niet vergeten.