Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. De suggestie voor vandaag: aardbevingen.
Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan. Ecuador (zie foto) en Japan werden dit weekend opgeschrikt door heftige aardbevingen. Ecuador werd getroffen door een beving met een kracht van maar liefst 7,8 op de schaal van Richter, terwijl Japan te maken kreeg met een serie aardbevingen van 7 op de beruchte schaal. In Ecuador vielen zeker 350 doden te betreuren, maar verwacht wordt dat dat cijfer helaas nog zal stijgen. Er vielen duizenden gewonden en de schade is groot. In Japan kwamen zeker 44 mensen om het leven. Duizenden reddingswerkers zoeken daar nog naar de talloze vermisten.
Op een rijtje
De aardbevingen berheersen in sommige huiskamers en koffie-automaten het gesprek van de dag. Net zoals dat bij sommige andere recente grote aardbevingen gebeurde. We hebben er een paar op een rijtje gezet.
De tsunami
Tweede Kerstdag 2004 zal voor altijd in één adem genoemd worden met de tsunami. Een bizar grote aardbeving - met 9 tot 9.3 op de schaal van Richter één van de krachtigste bevingen ooit - in de Indische Oceaan, had een allesvernietigende vloedgolf (tsunami) tot gevolg. Indonesië, Sri Lanka, India en Thailand werden het hardst getroffen. De schattingen lopen sterk uiteen, maar er vielen zeker 200.000 doden, waaronder ook Westerse toeristen. De tsunami, één van de grootste natuurrampen in de menselijke geschiedenis, was weken wereldnieuws. In Nederland leidde het tot de grootste inzamelingsactie ooit.
Mexico-Stad
In 1985 werd Mexico-Stad, de enorme hoofdstad van Mexico, getroffen door een zeer zware aardbeving. De beving, met het epicentrum niet heel ver van de stad, telde een kracht van 8 op de schaal van Richter. Ook bij deze ramp lopen de schattingen over het slachtoffers heel sterk uiteen. Sommige bronnen spreken van 5000 doden, andere bronnen houden het op het veel hogere aantal van 45.000 slachtoffers. Talloze gebouwen stortten in: de schade bedroeg in totaal zo'n 4 miljard dollar. De gruwelijke ramp leverde de volgende, spectaculaire beelden op.
San Andreas
Iets noordelijker, de Verenigde Staten. San Francisco - één van de grootste steden aan de Amerikaanse westkust - heeft in zijn roemruchte verleden vaker te kampen gehad met aardbevingen. Zo zorgde een aardbeving in 1906 er nog voor dat grote delen van de stad werden verwoest. Minstens 3000 mensen kwamen om. De aardbeving van oktober 1989 was met 63 doden een stuk minder krachtig en dodelijk, maar haalde wel alle kranten én journaals. Het volgende beeld is bijna iconisch te noemen.
8 september 2011
Groningen en Drenthe kampen om de haverklap met kleine aardbevinkjes. Een gevolg van de aardgasboringen. Maar, over het algemeen genomen, zijn aardbevingen in Nederland een heel bijzonder fenomeen. Op 8 september 2011 werden delen van Nederland (voornamelijk Brabant, Gelderland, Limburg en Utrecht) opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 4,5 op de schaal van Richter. De beving was zeer goed voelbaar. Gelukkig weinig schade en geen gewonden - voor zover bekend.