Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Voetbalicoon Ruud Gullit: ‘Ik moet er nu voor mijn zoon zijn’

Ruud Gullit (54) is dan wel geen assistent-bondscoach geworden van het Nederlands elftal, hij zette wel zijn voetba...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Ruud Gullit (54) is dan wel geen assistent-bondscoach geworden van het Nederlands elftal, hij zette wel zijn voetbalvisie op papier in het boek Kijken naar voetbal. Of hij nog terugkeert als trainer is de vraag, de zorg voor zijn zoon staat nu op 1. Maar voetbal blijft de rode draad in zijn leven. “Ik kan brullen om Van Gaal!”

Je analyseert wedstrijden in Nederland, Engeland en Qatar en je bent ook nog huisman. Hoe doe je dat allemaal?

“Engeland is altijd maar één dag, dan vlieg ik even op en neer. Qatar is meestal vier dagen, maar dat doe ik maar één keer in de maand, soms twee keer. Dan gaat mijn zoon naar zijn oma. Ik heb ook helemaal geen problemen met reizen. Het geeft me de mogelijkheid om veel mensen te ontmoeten en andere culturen te zien. Ik ga rustig tien uur in een vliegtuig zitten, daarvan slaap ik acht uur, haha!”

In het boek staat dat je als speler van PSV het tenue liet aanpassen. Van een rood shirt, zwarte broek met rode kousen naar een rood shirt met witte broek en witte kousen. Hoe kwam je daarbij?

“Dat tenue zat niet lekker, voelde niet goed. Ik heb geprobeerd om het te veranderen, vooral om jezelf groter te maken. Het maakte PSV ook groter, voor mijn gevoel dan. Achteraf denk je: is die man wel goed bij zijn hoofd? Nam ik toen niet te veel hooi op mijn vork? Maar op dat moment voelde dat zo. En een jaar later won PSV de Europa Cup I in dat tenue!”

Lees ook: Kees Jansma: 'TV-commentaar is nu behang'

Ik hoopte eigenlijk dat je nu gekleurde voetbalschoenen bij Oranje zou verbieden.

“Weet je, het is een heel andere tijd. Ik heb wel geleerd dat je niet alles moet vergelijken met je eigen tijd. Dat is alweer even geleden. Alles is veranderd en het is ook heeeyyyy (Er komt een kat voorbij, red.). Kom dan. Sorry, ik ben helemaal gek van katten. Ze komen niet alleen bij je voor eten, maar omdat ze een gevoel hebben. Een kat mag je of mag je niet.”

Heb je dat met meer beesten?

“Nee, ik ben echt een kattenman. Veel mensen vinden honden leuk en dat heb ik met katten. Ze doen alles op instinct en gaan helemaal hun eigen gang. Als jij rustig en relaxed bent, is die kat dat ook. De meeste mensen nemen ook een kat om rustig te worden. Dat ronkende geluid is toch heerlijk? Sorry, waar waren we gebleven?”

Lees ook: de chaos is compleet bij de KNVB

Dat alles is veranderd.

“Ja, je kunt je wel druk maken over oordopjes en dat ze alleen maar met social media bezig zijn, maar dat hoort er nu bij. Arsène Wenger vertelde me dat ze bij Arsenal iemand in dienst hebben die de jongens leert om ook dingen met elkaar te doen, en niet alleen via de computer of telefoon.”

Lees ook: John van Zweden: 'Ik heb het mooiste leven van de wereld'

Laatst vertelde iemand op tv dat Marco van Basten en jij veel respect voor elkaar hebben, maar geen vrienden zijn. Hoe zit dat?

“We hoeven elkaar jaren niet te zien, maar dan is het altijd gelijk weer goed. We komen niet bij elkaar over de vloer, maar ik houd van Marco. Hij is een heel ander type, maar kan bij mij geen kwaad doen.”

Jij wel bij hem?

“Dat weet ik niet. Ik heb altijd zo gelachen met hem bij Milan. Dan had ie twee wedstrijden niet gescoord en schreeuwde hij: Dan wilde hij een voorzet hebben, maar ik keek niet eens om. Dan kwam ie in de kleedkamer en zei: Dan zei ik: Als hij daarna dan scoorde, voelde Marco zich weer geweldig. Ik kon zo lachen om die maniertjes. Een echte spits, ik had een ontzettende bewondering voor hem als speler.”

Lees ook: Memphis Depay moet eens normaal gaan doen

En hoe is je band met die andere van De drie van Milaan?

“Ha, Rijkaard! Die ken ik al van kinds af aan. Is ook heel anders dan ik, heel introvert. Maar ik heb maar een half woord nodig en dan begrijp ik hem al. Bij hem kom ik ook niet over de vloer. Wel gaan we af en toe uit eten. We zijn allemaal onze eigen kant opgegaan, maar als we elkaar zien is het goed.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete interview met voetbalicoon Ruud Gullit? Je vindt het verhaal van onze verslaggever Jarry Popelier in editie 37 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het magazine ook via onze website bestellen of op Blendle lezen.