Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Don Pablo in de polder

In de Netflix-televisieserie Narcos zie je Pablo Escobar het Amerikaanse continent niet verlaten. Wat maar weinigen wete...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

In de Netflix-televisieserie Narcos zie je Pablo Escobar het Amerikaanse continent niet verlaten. Wat maar weinigen weten is dat de beroemdste drugshandelaar aller tijden ook in Nederland voet aan de grond heeft gezet om de cokehandel naar West-Europa op gang te brengen. Een zoektocht naar de sporen die hij heeft achtergelaten. Dit is een GRATIS voorstukje van het verhaal uit de nieuwe Panorama.

We schrijven november 1981. Een Colombiaans stel - man en vrouw - meldt zich in de lobby van het Hilton Hotel op Schiphol. Ze zijn zojuist gearriveerd per vliegtuig uit Zuid-Amerika, hebben hun bagage even in hun hotelkamer neergelegd en zijn nu op zoek naar hun gesprekspartners, een Nederlander en een Surinamer, die zich ook hier zouden moeten ophouden. Iets later komt het tot een begroeting. Op de twee Colombianen komt een tweetal mannen afgestevend, van wie er één in een rolstoel zit. Men geeft elkaar de hand. Hierop nemen de twee Colombianen samen met hun gezelschap plaats aan een tafeltje in het café-bargedeelte van het hotel, er wordt een stoel opzijgeschoven zodat de rolstoelgebruiker aan tafel kan aanschuiven. Iedereen bestelt wat te drinken en stelt zich nader aan elkaar voor. Buiten is het snertweer, kenmerkend voor de tijd van het jaar. Vanuit het raam kunnen de gasten zien hoe met grote regelmaat vliegtuigen opstijgen en neerdalen over de landingsbanen in de Haarlemmerpolder.

Lees en zie ook: wat er volgens Pablo Escobar niet klopt aan Narcos (VIDEO)

De Nederlander aan tafel – die in de rolstoel – stelt zich voor als ‘Dick Stotijn’, handelaar in alles. Naast hem zit Cilvion Heijmans uit Suriname, eveneens werkzaam in ‘zeg maar’ de clandestiene handel, van Nederland naar Suriname en andersom. Heijmans – die zich het liefst ‘Alwin’ laat noemen – is de liaison die de partijen met elkaar in contact heeft gebracht. Via zijn relaties in Suriname – lees: Desi Bouterse – had hij een lijntje lopen met Colombia, van waar op een bepaald moment de vraag kwam of hij een goede partner kon vinden om een cokelijn naar Nederland op te zetten. 

Privé-eiland in de Bahama’s

Tegenover dit duo zit een man die zich voorstelt als Carlos Lehder, zakenman uit Medellín. Een knappe man met bruin sluik haar tot in zijn hals. Onzichtbaar voor het gezelschap is zijn tatoeage van een hakenkruis op zijn schouder, tekenend voor zijn ‘politieke interesses’ die hij naast zijn drugshandel onderhoudt, geïnspireerd door zijn Duitse afkomst. Lehder heeft het al flink gemaakt in de cokebusiness, hij bezit onder meer een privé-eiland in de Bahama’s – Norman’s Cay, op een steenworp van Florida – van waaruit Zuid-Amerikaanse vliegtuigen kunnen aanvliegen om hun partijen coke over te dragen aan koeriers die het land vervolgens met de handel kunnen volplempen.

Lees ook: cowboys van de coke: veel vrije jongens kwamen vast te zitten

Naast hem zit Pablo Escobar, werkzaam in dezelfde ‘bedrijfstak’ en zo mogelijk nog een maatje groter en machtiger dan zijn knappe compagnon. Escobar presenteert zich in zijn geboorteland als een soort Robin Hood, iemand die het establishment dwarszit met een zelf uitgegeven krant en die bewoners in arme buurten een financiële injectie geeft en zieltjes wint door hun nieuwe huizen aan te bieden. Ondertussen leidt hij ook een jetsetbestaan, dat aaneenhangt van grote feesten, autoraces en het onderhouden van een kleurrijke dierentuin. Er is vandaag iets vreemds aan de hand met de drugshandelaar. Escobar draagt namelijk een jurk, lippenstift, oogschaduw, juwelen en een pruik. Niet omdat hij dat leuk vindt, verre van, daarvoor is Escobar veel te veel een latino-macho. De reden waarom Escobar zich vandaag op Schiphol als vrouw verkleed heeft, is simpel: hij reist onder een vals paspoort en wil verder zo min mogelijk opvallen voor de Amerikaanse opsporingsdiensten, die hem doorgaans op de voet volgen. De DEA wil hem maar al te graag in de kraag vatten. De dameskleren vormen het perfecte alibi. Geen drugshandelaar zal toch zo gek zijn zich als vrouw voor te doen? Na deze Hilton Hotel-ontmoeting zal Escobar zo snel mogelijk weer het vliegtuig nemen naar Colombia, om zich daar weer omringd door zijn vaste veiligheidsmensen in zijn normale kleding te kunnen vertonen. 

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal over Pablo's Medellín-kartel in Nederland? Je leest het verhaal van onze misdaadverslaggever Martijn Haas in editie 43 van Panorama, die vanaf morgen (26 oktober) in de winkel ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.