Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wapen van de week: de Glock 17 en 19

Het wapen dat de schutters van de Mocro 'vergismoord' in Marrakech hebben gebruikt betrof een Glock.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De ene Glock is de andere niet. Wie zich verdiept in de wapens die worden verspreid door de firma uit het Oostenrijkse Deutch-Wagram, die zal al snel door de bomen het bos niet meer zien. Vandaar ook dat het bedrijf met de slogan adverteert: "Welke Glock ben jij?" Er zijn op dit moment grofweg vijfendertig types Glock-pistolen te koop. Het bekendst en iconisch zijn de pistolen met een polymeer-frame. Maar Glock produceert naast vuistvuurwapens ook messen en spades. Wie op straat dus roept: "Pas op ik heb een Glock," die verwijst daarmee niet naar een type pistool, maar naar een hele lijn aan vuurwapens.

Jaren zestig

De onderneming die onder deze naam wapens produceert is opgestart in de jaren zestig van de vorige eeuw, aanvankelijk als leverancier van allerhande metalen gebruiksartikelen, zoals gordijnrails. Vanaf de jaren tachtig begint men voor het Oostenrijkse leger wapens te maken, zoals de  Glock 17, een 9x19mm-semiautomatisch pistool. Het Oostenrijks leger neemt de Glock 17 in 1982 in gebruik als standaardwapen, het Noorse leger doet dit twee jaar later. Samen de de Glock 19 vormt dit het meest verkocht product uit de Oostenrijkse wapensmederij.

@backlink(164945)

Populair

Maar waarom zijn ze zo populair, die Glocks? Want dat zijn ze. Niet alleen overheidsdiensten kopen wereldwijd veel exemplaren van dit type in, ook in de onderwereld is het een populair wapen, zoals blijkt uit bijvoorbeeld de beruchte wapenvondst in Nieuwegein. Jaïr Wessels is omgekomen door de kogels uit een Glock (zie de link hierboven). De Braziliaanse moordbroers hanteerden er een. En van de week was het raak bij die vreselijke 'vergismoord' in Marrakech.

Weersbestendigheid

Nou, ten eerste zijn ze net effe iets goedkoper dan de concurrentie. Lichter in het gebruik ook, zeker ten opzichte van handvuurwapens met een aluminium frame. Daarnaast spelen er nog zaken mee als de eenvoud van het ontwerp, en de weersbestendigheid.

Nou, ten eerste zijn ze net effe iets goedkoper dan de concurrentie. Lichter in het gebruik ook, zeker ten opzichte van handvuurwapens met een aluminium frame.

Coca Cola

Maar wellicht heeft het wapen ook domweg een populair imago, net als Coca Cola dat heeft. De firma uit Oostenrijk heeft in alle jaren dat zij op de markt opereert een goede naam opgebouwd. Door verder de doelgroep goed te onderzoeken zijn er nu Glock's voor beginnelingen-, vrouwen-, rijkelui-, jagers-, voor wat de onderneming 'enthousiastelingen' noemt, en natuurlijk de oer-doelgroep: de militairen. Een Glock zal niet snel teleurstellen.